Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokowanie opcji widok źródło
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Thuunder
Witam!
Mam pytanie, które od dawna mnie nurtuje. Jak zablokować opcję w przeglądarce Widok -> Źródło? rolleyes.gif
sf
Wydaje mi się, że ten temat już był... szukałeś? No i ten tego... nie można, można co najwyżej utrudnić zdobycie kodu.
shima
Cytat(revyag @ 2004-12-03 10:32:58)

I jaki z tego wniosek?

@Thuunder: W jakim celu blokować możliwość podejrzenia kodu?

Nie da się w pełni skutecznie zablokować możliwości podejrzenia źródła, ale jeżeli coś jest client-side, to nie sądzę, żeby było warte blokowania, a server-side nie ma potrzeby.
revyag
Cytat
I jaki z tego wniosek?

Tak wiem, nie przeczytałem całego arta i stąd pomyłka smile.gif
Thuunder
Chodzi oto,żeby się doskonalić( zawsze mnie to intrygowało).
Na jednej z przeglądanych przeze mnie stron widziałem,że w menu widok opcja źródło była nieaktywna, czyli da się to jakoś zablokować -możliwe ,że jest to wyższa szkoła jazdy, ale pewnie się da.
Może kiedyś do tego dojdę smile.gif, chyba ,że ktoś się już z tym spotkał. Oszczędził bym kilka tygodni poszukiwań smile.gif
sf
Thuunder: no i co z tego? Takie zabezpieczenie nie jest zabezpieczeniem. Bardzo długa droga przed Tobą tongue.gif
Thuunder
Cytat
Takie zabezpieczenie nie jest zabezpieczeniem

Jakto nie jest? Nie chodzi przecież o zablokowanie kliknięcia myszki, tylko o blokadę w menu. Według mnie to by było dosyć duże zabezpieczenie dry.gif chyba,że jest inaczej smile.gif
sf
Cytat(Thuunder @ 2004-12-03 12:00:58)
Cytat
Takie zabezpieczenie nie jest zabezpieczeniem

Jakto nie jest? Nie chodzi przecież o zablokowanie kliknięcia myszki, tylko o blokadę w menu. Według mnie to by było dosyć duże zabezpieczenie dry.gif chyba,że jest inaczej smile.gif

Co za różnica czy guzik jest czy nie? Jeżeli blokuje guzik to świadczy to tylko o tym, że blokuje daną funkcję przeglądarki. No to idziemy po najprostrzej lini oporu i uruchamiamy na przeglądarce, której skrypt nie obsługuje i tam przeglądamy źródło. Inna metoda to skryptem php pobrać stronę i sobie ją zapisać, a potem zobaczyć źródło zwykłym edytorem tekstu.
silent
@sf - a po co się tak produkować? Wchodzisz na taką "zabezpieczoną" stronę, dajesz Plik -> Zapisz stronę jako... i gotowe.
Thuunder
Cytat
@sf - a po co się tak produkować? Wchodzisz na taką "zabezpieczoną" stronę, dajesz Plik -> Zapisz stronę jako... i gotowe.

Jakby się dało zablokować w menu źródło to pewnie kolejnym krokiem mogło być wyłączenie opcji zapisz jako, i trzeba by było kombinować... dry.gif
dr_bonzo
Cytat
Jakby się dało zablokować w menu źródło to pewnie kolejnym krokiem mogło być wyłączenie opcji zapisz jako, i trzeba by było kombinować... dry.gif

Nie da sie zablokowac zrodla strony. Zeby przegladarka mogla wyswietlic strone kod strony musi zostac przeslany do usera (w postaci zwyklego tekstu), czyli user ma kod strony na swoim systemie i nie mozesz mu juz zabronic przeczytania pliku z tym kodem. To ze zablokujesz przyciski/menu w przegladarce nie zmieni faktu ze do zrodla mozna dotrzec w inny sposob, np:
- Wylaczysz JavaScript/VBScript -> skrypty nie zablokuja menu/przyciskow
- Strona zostala zapisana w cache przegladarki -> otwierasz odpowiedni plik menagerem plikow
- Zawsze mozna uzyc telnetu i kod strony dostajesz bezposrednio na ekran.
Speedy
Cytat
- Wylaczysz JavaScript/VBScript -> skrypty nie zablokuja menu/przyciskow

1. <body oncontextmenu="return false">

smile.gif

Ale to i tak nie zmienia faktu , że do źródła dotrzeć można na wiele sposobów smile.gif .

Pozdrawiam.
bregovic
Cytat(Thuunder @ 2004-12-03 09:30:39)
Witam!
Mam pytanie, które od dawna mnie nurtuje. Jak zablokować opcję w przeglądarce Widok -> Źródło? rolleyes.gif

Najpierw powinieneś odblokować swój mózg, i zastanowić się nad tym czym jest sieć. Nie tylko www, a sieć w ogóle.
Otóż sieć jest wolnością. Wolnością tórej jak dotąd nikt nie stłamsił. I mam nadziej że nikomu nigdy się nie uda. To o czym mówisz da się zrobić tylko na przeglądarce która nie popiera wolności - nie popieraj tej przeglądarki używając technologi tylko na niej dostępnej.
Thuunder
Cytat
Najpierw powinieneś odblokować swój mózg, i zastanowić się nad tym czym jest sieć. Nie tylko www, a sieć w ogóle.
Otóż sieć jest wolnością. Wolnością tórej jak dotąd nikt nie stłamsił. I mam nadziej że nikomu nigdy się nie uda. To o czym mówisz da się zrobić tylko na przeglądarce która nie popiera wolności - nie popieraj tej przeglądarki używając technologi tylko na niej dostępnej.

Dobrze, że mam co odlokować, bo chyba nie wszyscy mają. Nie wiem co z tym ma wspólnego wolność dry.gif Chyba mylisz pojęcia.
Zastanawiam się tylko wrzucasz wszystkie swoje dane z dysku na ftp'a skoro możesz je zaprezentować światu.
dr_bonzo
Thuunder: kilka osob (ktore co najmniej dobrze znaja sie na rzeczy) tlumaczy ci ze nie da sie zablokowac dostepu do zrodla strony wiec powinienes wyciagnac z tego jakies wniostki (tzn: ze nie da sie zablokowac dostepu do zrodla strony). Jesli twierdzisz ze jednak sie da, no to zycze ci powodzenia i duzo wolnego czasu w szukaniu rozwiazania.
Thuunder
Cytat
Thuunder: kilka osob (ktore co najmniej dobrze znaja sie na rzeczy) tlumaczy ci ze nie da sie zablokowac dostepu do zrodla strony wiec powinienes wyciagnac z tego jakies wniostki (tzn: ze nie da sie zablokowac dostepu do zrodla strony). Jesli twierdzisz ze jednak sie da, no to zycze ci powodzenia i duzo wolnego czasu w szukaniu rozwiazania.

W sumie nie wiem czy zauważyłeś jakiś mój wpis m.in. po twoim ?
Raczej nie ... oznacza to,że już nie upieram się przy swoim.
Chyba bez sensu był ten post dry.gif.
Pozdrawiam
scanner
Zamykam, temat został wyczerpany, a poziom postów spada drastycznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.