Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyszukiwanie za pomocą php z mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pikasso
Witam,
mam taki problem
mam zapytanie do bazy, które częściowo działa a częściowo nie

Mam 2 pola typu select w formularzu z których pobieram dane i je przesyłam na kolejną stronę

1. if ($IDPRODUKTU != null || $IDPRODUKTU > 0){
  2. header("Location: dodajTabela.php?RodzajProduktup=$RODZAJPRODUKTU&Opisp=$OPISPRODUKTU&NazwaProduktup=$RodPRODUKTU");
  3. }

i jak sobie wyrzucam dane przy pomocy $_GET z linka to mi się zawsze wyświetlają odpowiednio przekazane zmienne

W tabeli mam załóżmy 3 kolumny i 2 wiersze

Grupa | Opis | Rodzaj
Ulotka A6 - 105 x 148 mm | Kreda błysk 130g | Ulotki
Ulotka A6 - 105 x 148 mm | Kreda błysk 130g + lakier dyspensyjny | Ulotki

I teraz zapytanie moje w php jest takie:

1. <?php
  2. $GRU = $_GET['RodzajProduktup'];
  3. $PRDN = $_GET['Opisp'];
  4. $RDZ = $_GET['NazwaProduktup'];
  5. mysql_query("SET NAMES `utf8` COLLATE `utf8_polish_ci`");
  6. $mojezapytanie = mysql_query("Select ID, Grupa, Ilosc, Opis, Kolor, Cena, Rodzaj, KolorG From Produkty WHERE Grupa='$GRU' AND Opis = '$PRDN' AND Rodzaj='$RDZ';")
  7. or die ('<span class="orangeLink4">Błąd połączenia z bazą</span>');
  8. ?>

Co robię zatem źle gdyż:
- jak z selectów wyrzucę odpowiednio i prześlę dane gdzie jedno z pól jest --> Kreda błysk 130g to pojawia się tabela z danymi i je wyświetla w tabeli wszystko jest OK
- ale jak wybiorę tą drugą opcję czyli --> Kreda błysk 130g + lakier dyspensyjny to jest pusty wynik zwracany

Jakieś podpowiedzi??

linki, które prowadzą do wyniku wyszukiwania wyglądają następująco:

jakistamadres.pl/dodajTabela.php?RodzajProduktup=Ulotka A6 - 105 x 148 mm&Opisp=Kreda błysk 130g&NazwaProduktup=Ulotki <-- Ten link jest ok i wyświetla tabelę
jakistamadres.pl/dodajTabela.php?RodzajProduktup=Ulotka A6 - 105 x 148 mm&Opisp=Kreda błysk 130g + lakier dyspensyjny&NazwaProduktup=Ulotki <-- Ten link nie wyświetla wyników ale też nie wywala błędu

Zapytanie jest to samo tylko zmienia się parametr &Opisp. Może ten "+" coś psuje?? Nie mam już pomysłu .....
jacobson
W url zamien wszystkie spacje na znaki np na "_" albo na "-", najlepiej dla produktu wygeneruj cos ala fraze do wyszukiwania i trzymaj w bazie np "kreda-blysk-130g" i w taki sposob na pewno sprawniej Ci pójdzie wyszukiwanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.