Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie grafu z datami
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
usb2.0
Siema,

kilka pytan teoretycznych jesli mozna,
ponizej wstawilem super wykres, ktory ulatwi mi wytlumaczenie

otoz mam dane w postaci
timestamp, wartosc poczatkowa, wartosc koncowa
jesli koncowa jest wieksza od poczatkowej kolor zielony, jesli nie czerwony - chociaz nie ma to zadnego zwiazku z pytaniem ; D

zalozmy ze mam sporo tych danych np od stycznia do konca roku
do tego powiedzmy, ze mam jeszcze widget ktory pozwala na wybranie daty poczatkowej i koncowej

i np wybieram 1 stycznia do 31 stycznia i takie dane chce pokazac na wykresie, jak widac na moim wykresie mam miejsce tylko na 10 kresek z wartosciami i 10 dat, wiec bede musial pomijac niektore dni, pytanie brzmi ktore pomijac? zapewne zawsze bedzie tak, ze d1 - pierwsza data i d10 - ostatnia data, a co potem? moze tez tak byc ze niektore dni nie beda mialy wartosci

inny przypadek, wybieram sobie do wygenerowania od 1 stycznia do 11, czyli 11 wynikow, 1 bede musial pominac, ktory?

no i tak dalej, mozna powiedziec, jak sie do tego podchodzi zeby nie zrobic 1000 if'ow ; D

z góry dzięki
Pyton_000
A po co pomijać? Jaki tego sens? Możesz pomijać np. te które n dla których n+1 i n-1 są najbardziej podobne (wybierasz tylko duże różnice (liczysz np. średnią z począteg+koniec)
usb2.0
no to jeśli nie pomijac to co?
Pyton_000
A skąd ja mam wiedzieć? To Ty masz jakieś tam wytyczne.

Ja bym zrobił wszystkie po prostu, i ew. daty wyświetlał co xx jeżeli jest dużo. Np wyświetlać 10 dat ze 100 ale wyniki wszystkie.
usb2.0
no dokladnie o tym mowie, moze pomijanie to nie najlepsze slowo - wyswietlanie co xxx brzmi lepiej,

to ze ma byc 10 to nie moj pomysl : /

w przypadku duzych setow danych latwo bedzie wyswietlic co x, bazujac na ilosci danych, natomiast jesli danych jest nie wiele wiecej niz 10, powinno sie wyswietlic te najbardziej znaczące jak powiedziałeś wczesniej - no ma to sens.

ale jak ktos ma sugestie jakies to smialo ; D

Dzieki
Pyton_000
No masz 2 wyjścia.

Założenie: wyświetlanie 10 dat

1) Wyświetlamy cały set danych czyli np. 50 wyników, na osi dat ukrywamy daty tak aby zostało 10 (set zostaje nie zmieniony, ukrywamy jedynie daty), a wykres zciaśniamy.
2) Ograniczamy set danych tak aby zostało 10 wyników i efekt jest taki jak na rysunku. Ustalasz algorytm wywalania wyników. np:
dzielisz otrzymany set na 10 części, z każdej części zostawiasz wynik np. najbliższy średniej z danego kawałka itd. dla pozostałych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.