Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Freelancer 2,5k czy studia informatyczne?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
xavi_sof
Pytanie:
Freelancer 2,5k (front-end&grafika) czy studia informatyczne dziennie na politechnice?

- Brak możliwossci studiowania zaocznie
- Brak możliwosci robienia tego i tego jednoczesnie na pełnych obrotach

memory
Oczywiście studia
xavi_sof
Cytat(memory @ 1.12.2014, 15:31:56 ) *
Oczywiście studia

Dlaczego?
aniolekx
a co studia na polibudzie maja wspólnego z grafika i frontendem? Jak chcesz się związać z webdeveloperka to idź na uniwersytet.
sowiq
Ja bym powiedział - spróbuj to jakoś pogodzić, ze wskazaniem na pracę.

Bo tutaj jest bardzo proste pytanie. Co będzie Ci bardziej przydatne za kilka (np. 4-5) lat - 5-letnie doświadczenie zawodowe czy papierek uczelniany, z którego nic nie wynika? smile.gif Poza tym przez czas studiów i tak będziesz musiał się z czegoś utrzymywać.
Turson
Wybrałem jedno i drugie na raz i jest ciężko to pogodzić, znaleźć wolny czas dla siebie wink.gif Praca jest jednak dla mnie priorytetem.
Pyton_000
Praca, studia dopiero jak ktoś będzie wymagał papierka.
Spawnm
Studia + freelancerka zdalna. Przez pierwszy rok będziesz w plecy finansowo bo nie będziesz wyrabiać przez masę przedmiotów matematycznych i odsiew, ale potem na lajcie da się pogodzić.
fate
jak netto to freelance i łap expa, jak brutto to sprobuj w miedzyczasie okno na pw
http://www.okno.pw.edu.pl/
inż mozna rozciagnac nawet na 8 lat, patrz ja Lkingsmiley.png mozna tez zrobic studia praktycznie jezdzac raz na pol roku an egzaminy ale trzeba byc zdolnym, warto znaleźć jednak czas na wklady, koszt jak za zaoczne
Tuminure
Zależy od wielu rzeczy...

Osobiście wolałbym doświadczenie, niż studia, gdybym miał wybierać jedno z dwóch. Może spowodowałoby to, że do niektórych miejsc mnie nie przyjmą ale przez te 3-5 lat zarobiłbym kwotę, którą ciężko byłoby nadrobić studiami.
modern-web
Praca + studia zaoczne jak bardzo zależy Ci na papierze. Programowania nie nauczysz się na uczelni, albo robisz to we własnym zakresie albo zapomnij o karierze programisty, który musi być na bieżąco, rynek się zmienia, z dnia na dzień pojawiają się nowe narzędzia. Profesor w podeszłym wieku nie przekaże Ci takiej wiedzy, pokaże jedynie jak możesz nad określonym problemem pomyśleć. Nie wiem co jest dla Ciebie ważniejsze, osobiście jestem praktykiem i mnie ta teoria dobijała. Freelance to też nie to samo co praca w grupie, w poważnej firmie nad poważnymi projektami.
Spróbuj pogodzić jedno z drugim albo wybierz samą pracę, nie wiem co więcej mogę Ci powiedzieć.
Damonsson
Musisz sobie odpowiedzieć na tylko jedno pytanie:

Czy chcesz zarabiać duże pieniądze, czy mieć jeden więcej nic nie warty papier i tytuł przed nazwiskiem, który nikogo, oprócz Twojej babci, nie obchodzi.
modern-web
@Damonsson: Ten nic nie znaczący papier za 20 lat może uratować Twoją karierę wink.gif najlepiej mieć jedno i drugie, jak się nie da to zdecydowanie praca i doświadczenie zawodowe. Kodu rzeźbić do emerytury nie będziemy, warto ustawić się na jakimś stanowisku "decyzyjnym" do tego czasu, a tam jednak wykształcenie MOŻE (nie musi) grać rolę. Poza tym na zachodzie z tytułem lepiej wyglądasz jak bez niego... Twój wybór smile.gif
Turson
Za 2,5k netto też nie rzuciłbym studiów.
ksocial
Za taki zarobek to lepiej brać to niż studia. Tym bardziej, że załapiesz doświadczenie w branży + znajomości co obecnie się głównie liczy niż studia
Posio
Wtrącę swoje 3 grosze do dyskusji, bo byłem w podobnej sytuacji. Tyle że złapałem pracodawce z UK który płacił w okolicy 4k / mo.

Cytat(Damonsson @ 4.12.2014, 20:48:27 ) *
Musisz sobie odpowiedzieć na tylko jedno pytanie:

Czy chcesz zarabiać duże pieniądze, czy mieć jeden więcej nic nie warty papier i tytuł przed nazwiskiem, który nikogo, oprócz Twojej babci, nie obchodzi.

Aktualnie wchodzę w technologie .NETowe, poznałem kilku ludzi z branży + mam bezpośredni kontakt z ludźmi pracującymi jako "łowcy głów". Każda POWAŻNA firma wymaga statusu inż/mgr - niestety. Zarobki z wymaganiami mw.
-2 lata doświadczenia udokumentowane pracą / stażem lub własnymi projektami
-inż/mgr ++

Płaca ~350 zł netto dziennie umowa o prace.

Cytat(Turson @ 4.12.2014, 20:51:51 ) *
Za 2,5k netto też nie rzuciłbym studiów.

Tym bardziej że to praca jako freelancer. Miałem propozycję pracy na stałe w firmie zajmującej się webdeveloperką (tak dostałem taką propozycję na pierwszym roku studiów po 2 miesiącach "stażu" w tej firmie, oczywiście staż był płatny) za pieniądze ~4k netto plus luźna "zachodniofirmowa" atmosfera. Nie przyjąłem, zostałem na dziennych. Kolega który mnie tam "wkręcił" został. Jako DevOps i studiuje zaocznie. Także w zasadzie wszystko zależy od aktualnej sytuacji materialnej. Ja coś czułem że PHP / webdeveloperka mnie długo nie przytrzyma - bynajmniej nie w tej technologii. Dlatego odmówiłem.

Cytat(ksocial @ 8.12.2014, 11:37:29 ) *
Za taki zarobek to lepiej brać to niż studia. Tym bardziej, że załapiesz doświadczenie w branży + znajomości co obecnie się głównie liczy niż studia

Freelancerka ~= wiele znajomości + super doświadczenie. Chyba ze jest to coś poważniejszego niż klepanie kilku stronek miesięcznie ( a płaca wskazuje na to, że jednak to nic poważniejszego). Z resztą, co to jest 2.5 tysiąca zł ? Dla wielu tak dużo, dla wielu tak mało... utrzymaj dziewczynę/żonę + dziecko. i ledwo zwiążesz koniec z końcem.

Turson
Cytat(Pyton_000 @ 1.12.2014, 17:39:35 ) *
Praca, studia dopiero jak ktoś będzie wymagał papierka.

Wyobraz sobie sytuacje, ze pracujesz X lat i chcesz awansowac. Szef mowi ze sorry ale nie, bo nie masz studiow. Mowisz ze zrobisz ale to zajmie kilka lat, więc stoisz w miejscu przez ten czas. Nie musi sie tak zdarzyc ale moze.
gitbejbe
I tak zrobisz jak będziesz uważał, a to co ja mogę tobie powiedzieć, to to co kilka osób już doradziło w tym temacie: jeb** studia ! Nic się na nich nie nauczysz. Tak jak już ktoś ujął, wykładowcy mają na celu tylko wskazać Tobie pewne możliwości. Coś tam poprogramujesz, liźniesz kilka języków i napiszesz kilka małych programów - nawet nie myśl, że coś bardziej skomplikowanego jak windowsowski kalkulator. To wszystko jako wstęp nauki by wystarczył, gdyby nie to, że ten wstęp trwa aż 5 lat ?! Nawet jak sam będziesz się w ten czas "rozwijał" to i tak nauczysz się zapewne więcej złych niż dobrych nawyków. Studia to strata czasu i pieniędzy. Ja zrobiłem licencjat i żałuje do dziś, że w ogóle zaczynałem. Żaden pracodawca, nikt by mnie nie zmusił aby pójść na magistra. Nie słyszałem jeszcze o przypadku, aby dobry doświadczony programista/grafik nie został przyjęty do pracy ze względu na brak wyższego. Za to znam masę ludzi, którzy po studia z dobrymi ocenami nie mogą znaleźć pracy z powodu braku doświadczenia... Więc co lepiej jest mieć ? papierek ?

Co do pogodzenia pracy ze studiami... Wielu myśli że to żaden problem, zanim się sami nie przekonają ; ) W takim przypadku zapomnij o dziennych.
mrc
Ja zrobiłem inżyniera, przez cały czas studiów programowałem tzw. "swoje" na korytarzu na uczelni. Poduczyłem się kilku rzeczy, baz danych itp. - dzisiaj jestem po studiach dwa lata, pracuję również dwa lata - jako programista i mi jest dobrze. Myślę, że studia są potrzebne, chociażby takie inż. - to uczy umiejętności zdobywania wiedzy, która jest w IT potrzebna.
peter13135
Studia aktualnie mają taki poziom, że da się je robić pracując na cały etat, jeśli ktoś chce. Nawet studia dzienne.
Pilsener
U mnie wygląda to tak:
1. Praca
2. Jeśli nie koliduje z 1, to nauka, szkolenia, kursy, samorozwój itp.
3. Jeśli nie koliduje z 1 i 2, to hobby, imprezy, sport, dziewczyna itp.
4. Jeśli nie koliduje z 1, 2 i 3 to studia, szkoły, papierki, dyplomy itp.

Życie mnie nauczyło, że taka kolejność jest najlepsza - ale oczywiście niech każdy robi co tam lubi - zwłaszcza, jak ma dzianych starych i nie musi pracować mając ponad 20 lat smile.gif
Turson
Masz dziewczynę w tej samej kategorii co imprezy? withstupidsmiley.gif
mrc
Ja w tym temacie na 1 miejscu postawiłbym żonę z dzieckiem, na drugim pracę (rodziny zmienić nie chcę, pracę raczej mogę). 3. Później samorozwój 4. Reszta.
Posio
Cytat(Turson @ 12.12.2014, 08:16:59 ) *
Masz dziewczynę w tej samej kategorii co imprezy? withstupidsmiley.gif

A Ty nie ? ^^ Inna sprawa jeśli ktoś nie ma dziewczyny biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.