Opiszę sytuacje:
Mam stronkę, szybkie logowanie. Wpisuje dane jeśli nie ma ich w bazie to dodaje i mnie loguje przenoszac na kolejna strone. Natomaist podczas trwania tej sesji wchodze na kolejna strone i tam chce przeprowadzic szybka rejestracja, która doda do bazy nowe 3 rekordy. (nazwa, opis, pozniej jeszcze tematyka).
Rekordy maja byc dodane do zalogowanej obecnie sesji.
Jeśli trwa już zalogowana sesja to dodaje poprzez formularz dodatkowe rekordy do użytkownika w bazie danych.
Czyli do jego ID i NICKU doda: nazwa, opis, tematyka, ranga.
Ranga będzie losowo przyznawana (bez powtórzeń).
Następnie w kolejnym pliku gdy sprawdzi w sesji czy zgadza się NICK i RANGA to da mu dostęp do pewnej funkcji.
Rekordy mam utworzone w tabeli, chodź nie wiem czy o prawidłowych właściwiościach.
<?php require_once('cfg.inc.php'); require_once('libs/ShoutBox.class.php'); require_once('libs/ShoutBoxDBMysql.class.php'); ?> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"> <title>ShoutBox</title> </head> <body> <?php require_once('libs/ShoutBox.class.php'); require_once('libs/ShoutBoxDBMysql.class.php'); $jl = false; //w ifach jesli damy to na true, to na podstawie tego przekierujemy na strone shouta. $er[] = 'Podaj nazwa'; $er[] = 'opis'; $color = '000000'; else{ $color = $_POST['color']; else $er[] = 'Podany kolor jest nieprawidłowy'; } ShoutBoxDBMysql::MysqlConnect(); $sql = 'select ID, NICK from ShoutBoxUser where nazwa=\''.$nazwa.'\''; if (!$res) $er[] = 'Błąd bazy danych'; else{ $nick = $row['nick']; if ($nick == ($_SESSION['nick'])){ $_SESSION['nazwa'] = $nazwa; $_SESSION['opis'] = $opis; $_SESSION['id'] = $row['ID']; if ($cfg_shoutbox['user_activity'])// || isset($_POST['savecolor'])) $up[] = 'LAST_ACTIVE_TIME=now()'; $up[] = "COLOR='$color'"; $_SESSION['justlogged'] = true; $jl = true; // } else $er[] = 'Taki login już istnieje, a ty podałeś błędne hasło'; } else { //brak takiego loginu to dodajemy do bazy i logujemy $sql = "insert into ShoutBoxUser values (null, '$nazwa', '$color', now())"; if ($res) $er[] = 'Błąd bazy danychhh'; else { $_SESSION['nazwa'] = $nazwa; $_SESSION['justlogged'] = true; $jl = true; } } } } } if ($jl){//po poprawnym zalogowaniu przenosimy na strone shouta } foreach ($er as $error) } ?> <form method="post"> <table> <tr> <td><label>nazwa: </label></td> <td><input type="text" name="nazwa" /></td><td> (jesli jestes nowy - podaj nowy nick, jeśli masz już konto - podaj swój nick)</td> </tr><tr> <td><label>opis: </label></td> <td><input type="text" name="opis" /></td><td>(jesli jestes nowy - podaj nowe hasło, jeśli masz już konto - podaj swoje hasło)</td> </tr><tr> <td><label>Kolor: </label></td> <td><input type="text" name="color" /></td><td>(podaj kolor, pod jakim chcesz być widziany. Kolor w postaci RRGGBB, np: FF00FF)</td> </tr><tr> <td colspan="3"><input type="checkbox" name="savecolor" checked="checked" />Zapisać kolor w bazie</td> </tr> <tr> <td colspan="3"><input type="submit" value="Start" /></td> </tr> </table> </form> <p>Nick "blocked" nie będzie mógł pisać.</p> </body> </html>