Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co chcielibyście w silniku forum?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SpiritCode
Witam was serdecznie drodzy użytkownicy!
Zacząłem prace nad sporym projektem którego ważną częścią jest właśnie forum.

Z tej okazji mam do was pytanie.
Jakie funkcje byłyby według was dobrym dodatkiem w danym forum zarówno po stronie administracyjnej jak i użytkowej.

Za wszelkie rady i sugestie z góry dziękuję biggrin.gif
com
dobrze że to hydepark bo tak już by tu wylądował temat jak zadać pytanie biggrin.gif

forum, forum nie równe to zależy od tematyki danego projektu wink.gif
SpiritCode
Ok. Tematyka projektu: silnik forum tongue.gif Ja chcę wiedzieć po prostu czego wam brakuje w obecnych silnikach for, do jakich funkcji chcielibyście mieć dostęp wink.gif
tzm
Nie widzialem zeby tworcy phpbb albo ipb chodzili po jakis forach z takimi pytaniami wiec traktuje temat jako kawal. Brakuje forum w pelni mobilnego. Najlepiej na angularze i ajaxie i z api w phonegapie/cordavie what ever.
SpiritCode
Co do mobilności są przygotowane już aplikacje do tego takie jak TapTalk.
Ta zgryźliwość odnośnie phpBB czy IPB nie była potrzebna.
Rzecz w tym, że oba te silniki w wersji podstawowej różnią się jedynie optymalizacją. Dużą część rzeczy mają wspólne a inne udogodnienia trzeba doinstalowywać w formie pluginów.
I do tego właśnie zmierzam. Jakie funkcjonalności waszym zdaniem są tak przydatne, że instalowalibyście je w formie pluginu przy starcie nowego forum?
Forti
Pluginy użytkownicy sami sobie maja doinstalować z prostej przyczyny - wydajność. Zrób forum gdzie standardowo wbudowana będzie masa takich "pluginow" a stracisz:

- wydajność
- prostotę dla osób początkujących podczas konfiguracji
- i pewnie dużo na stabilności i bezpieczeństwie - masa nie potrzebnych klas z możliwością dziur.

A tak każdy sobie doinstaluje to co potrzebuje.

A tak poważnie... Zrób uniwersalne, stabilne forum na angularze i ajaxie (jak juz ktos wspomniał) z na prawdę dobrze rozwiazana responsywnoscia a będzie to wszystko czego obecnie brakuje na rynku smile.gif

A brakuje pewnie dlatego ze wordpress ma swój skrypt, a gdy piszesz projekt z frameworkiem to napisanie forum to kwestia dogadania z klientem czego potrzebuje i juz. Kwestia dobrego front endu moim zdaniem.
Malo kto obecnie decyduje sie na forum. To jest forma komunikacji wymierająca we wielu dziedzinach. Królują systemy komentarzy oraz portale społecznościowe.
Nawet największe fora na świecie stoją w miejscu od wielu lat wink.gif

Edit:

Dobra responsywnosc i zasada mobile First gniecie tapatalka na każdym kroku. Używam go od 2 lat bardzo dużo i mówię to z własnego doświadczenia.
SpiritCode
Ta problem jest taki, że angularem łatwo przekombinować jeśli chodzi o zużycie zasobów.
Forti
Nikt nie twierdzi, że jest łatwo wink.gif Dzisiejsze smartphony są bardzo wydajne - bez problemu radzą sobie z javascriptem, więc też nie ma wielkich obaw.

Kiedyś robiło się tak, aby strona działała z wyłączonym javascriptem. Ja uważam, że dzisiaj to bezsensu zasada. Komputery, telefony, tablety - wszystko sobie z tym radzi bardzo dobrze - oczywiście warunek konieczny to strona musi być zrobiona po prostu dobrze.
SpiritCode
Nie, no to jest akurat oczywiste. A strona działająca bez JS przydaję się (jeszcze) do współpracy z robotami smile.gif

edit: ale wtedy to dodaje się przeważnie "ukryty widok" tylko dla noJS
tzm
co Ty chcesz przekombinowac angularem?o_O nie znasz go to w nim nie pisz.

co do samego js... moze kwestia mojego tupetu ale robiac silniki pod fora etc , ogolnie - piszac narzedzia to bez sensu jest pisac 10 wersji. pisz jak chcesz, komus nie bedzie pasowalo to nie kupi licencji i tyle.
Spawnm
responsive web design + brak wymogu zakładania kolejnego konta i wgrywania kolejnego avatara.
Co jeszcze? To zależy od koncepcji forum. Chcesz robić kobyłę ala phpbb, czy coś mikro. Może jakaś integracja z disqus.com?
Forti
Cytat(Spawnm @ 30.12.2014, 12:55:46 ) *
responsive web design + brak wymogu zakładania kolejnego konta i wgrywania kolejnego avatara.
Co jeszcze? To zależy od koncepcji forum. Chcesz robić kobyłę ala phpbb, czy coś mikro. Może jakaś integracja z disqus.com?

Zastanawiam się jakby taka integracja z disqus miała wyglądać. Zakładanie tematów po zalogowaniu się za pomocą konta disqus. Komentowanie / odpowiedzi już "standardowo". To mogło by się udać wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.