Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edytor PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Szczepan
Witam!
Piszę edytor php i chciałbym prosić o ewentualne sugestie na temat tego co powinno się w nim znaleźć. Szczegóły dotyczące programu, a także forum do dodawania komentarzy znajdują się pod adresem http://ohp.magres.net/phpwp.php
em1X
poprzegladaj sobie PHPEd'a i na nim oprzyj prace
Seth
W komentarzach na twojej stronie napisalem Ci kilka sugesti.
Ja osobiscie uzywam AceHTML'a i musze powiedziec, ze jest to doskonaly program.
Najlepiej jak bys podpatrzyl winksmiley.jpg cos z tej aplikacji. W koncu po co wynajdywac kolo od poczatku smile.gif
castor
popieram twoje chceci i pomysl ale i tak uwazam ze Hardcore PHPowcy nie lubia takich zabawek.

wystarczy jakis textedytor z kolorowaniem skladni :wink:
Markiz
Ja bym jeszcze proponował zamianę kilku ciągów w jednym i kilku dokumentach (nie wiem jak wam to wytłumaczyć winksmiley.jpg
Poprostu zainstaluj i otwórz program Spider Writer v5.2
Anarion
Ja pisze w editplusie i szczerze go polecam!!
Koloruje skladnie php, html, css, vb, java, c++ i jeszcze kilka...
Swietny "interface" bardzo poreczne rozmieszczenie i naprawde szybko sie z nim pisze...
Mistycus
Wypróbowywałem już mnóstwo edytorów, ale jakoś zawsze wracam do Notepada. Wiem, że on nie ma kolorowania itp., ale wydaje mi się najwygodniejszy (chodzi przedewszystkim o menu kontekstowe, w którym zawarte są tylko najważniejsze polecenia).

Jeśli znacie jakiś edytor z menu kontekstowym takim jak ma Notatnik, a dodatkowo kolorującego składnię, to podajcie mi nazwę tego programu.
Markiz
Cytat
Jeśli znacie jakiś edytor z menu kontekstowym takim jak ma Notatnik, a dodatkowo kolorującego składnię, to podajcie mi nazwę tego programu.

Spider Writer v5.2 smile.gif
Mistycus
Cytat
Cytat

Spider Writer v5.2 smile.gif

Ściągnąłem sobie ten programik, zainstalowałem, uruchomiłem i... moim oczom ukazał się ogromny, rozbudowany, wieloramkowy edytor, który nie ma nic wspólnego z tym moim wymażonym. Niedość że jego menu kontekstowe liczy sobie parenaście pozycji, to jeszcze edytor ten nie koloruje php. Oczywiście mogę użyć kolorowania jakiegoś innego języka o podobnej składni, ale to już nie to samo. Na dodatek cały ten Spider to wstrętny shareware aaevil.gif

Za taką pomoc to ja dziękuję...
castor
a ja polecam TEXTPAD pracuje w nim juz od dluzszego czasu i jest naprawde super bardzo prosty edytor textowy z wieloma mozliwosciami do ktorych trzeba w miare czasu po dochodzic :wink:

Ahaha kolorowanie skladni do niektorych jezykow trzeby manuialnie wgrywac.

www.textpad.com
wool
Cytat
Witam!
Piszę edytor php i chciałbym prosić o ewentualne sugestie na temat tego co powinno się w nim znaleźć. Szczegóły dotyczące programu, a także forum do dodawania komentarzy znajdują się  pod adresem http://ohp.magres.net/phpwp.php

Możesz coś poprawić z prawym klawiszem myszy żeby kursor nie przemieszczał się tam gdzie klikniesz no i dodaj jakies menu kontekstowe
maggot
Cytat
).

Polecam EditPlusa 8)
Szybkosc dzialania, podglad, kolorowanie skladni - nie widzialem lepszego edytora tekstowego pod windowsy
Mistycus
Chodziło mi o to, aby edytor miał takie menu:

....................................
Cofnij
-----------------------------
Witnij
Kopiuj
Wklej
Usuń
Zaznacz wszystko

Dodatkowo gdyby kolorował kod, to byłby chyba już ideał.

PS W notatniku mam jeszcze 3 zbędne polecenia dotyczące Unicode, ponieważ zainstalowałem sobie obsługę wszystkich języków, a więc edytor tekstowy posiadająy menu kontekstowe bez tych trzech pozycji, bardzo by mi się przydał (najlepiej jeśłi polecenia Unicode dostępne będą z górnego menu "Edycja" (nad polem tekstowym))
antyqjon
Ja tam skrobię w Pajączku 4.8.0, ale z niecierpliwością czekam na ten moment, gdy Rafał uwolni winksmiley.jpg Pajączka 5.0 :!: :!: :!:
kryr
EditPlus jest chyba najlepszy, bo kolorowanie skladni mozna sobie samemu zrobic - da sie definiowac, standardowo jest do c++, perla, html, css, php, java ... a wiec to, co najwazniejsze ma juz od razu
wool
Pojawił się nowy Dreamweaver MX, podobno z większym wsparciem dla php. Można sprawdzić.
maggot
Cytat
Chodziło mi o to, aby edytor miał takie menu:

Cofnij
Witnij
Kopiuj
Wklej
Usuń
Zaznacz wszystko

A nie latwiej uzywac ctrl+[zxcva] i del niz jakiegos menu kontekstowego questionmark.gif[/url]
Mistycus
Jeśli masz już skopiowany tekst, to łatwiej, ale do zaznaczania lepiej użyć myszki niż Shift+strzałka, a jeśli już trzymamy myszkę, to prościej kliknąć prawym klawiszem i wybrać, co potrzeba smile.gif
kryr
Shiftem i strzalkami szybciej zaznacza sie tekst niz myszka... Klawiatura rulez
LeWaR
Jeśli już tak wymieniacie edytory, to sprawdźcie jeszcze JEdit http://www.jedit.org
rzseattle
Cytat
Jeśli masz już skopiowany tekst, to łatwiej, ale do zaznaczania lepiej użyć myszki niż Shift+strzałka, a jeśli już trzymamy myszkę, to prościej kliknąć prawym klawiszem i wybrać, co potrzeba smile.gif

Przeciez jedna reka trzymasz myszke a druga trzymasz na klawiaturze.
To jest najszybszy sposob.
Chyba ze robisz inaczej?
kryr
ja tez powoli skladam edytor do php, ale nikomu o tym nie mowie, bo programy free od maja sa opodatkowane i nie chce za to placic... (kto wymyslil taka kretynska ustawe "latajaca" dziure budzetowa?questionmark.gif)
Mistycus
Cytat
NIE PRAWDA! Prawą ręką zamiennie trzymam raz mychę, raz stukam po klawiszach, a lewą dostarczam kanapki do ust, by móc je wszystkie pochłąnąć. Jak już skończę, idę przyszykować następne biggrin.gif
rzseattle
Cytat
Cytat
NIE PRAWDA! Prawą ręką zamiennie trzymam raz mychę, raz stukam po klawiszach, a lewą dostarczam kanapki do ust, by móc je wszystkie pochłąnąć. Jak już skończę, idę przyszykować następne biggrin.gif

Jak bedziesz mial zapchane usta to nawet programy przyszlosci (z rozpoznawaniem mowy ) ci nie pomoga :wink:
Lysy
Cytat
ja tez powoli skladam edytor do php, ale nikomu o tym nie mowie, bo programy free od maja sa opodatkowane i nie chce za to placic... (kto wymyslil taka kretynska ustawe "latajaca" dziure budzetowa?questionmark.gif)

Możesz wypuścić go incognito albo sprzedawać za kwotę podatku.
Mac
Cytat
sprzedawać za kwotę podatku.

Sprzedawać za kwotę podatku?
Przecież podatek nie jest ustalony konkretnie np. "podatek wynosi 10 zł zawsze" tylko np. "podatek wynosi 10% zawsze" smile.gif
smile.gif
Lysy
Cytat
Sprzedawać za kwotę podatku?
Przecież podatek nie jest ustalony konkretnie np. "podatek wynosi 10 zł zawsze" tylko np. "podatek wynosi 10% zawsze" smile.gif
smile.gif

Zawsze? A kto będzie wiedział(oprócz admina) ile razy program został pobrany z serwera? Ja na podatkach się nie znam, ale myślę że w tym przypadku może to być jednorazowa kwota, albo co wydaje mi się najbardziej prawdopodobne żaden podatek nie będzie musiał być płacony.
GeoS
Polecam obejrzec EditPad PRO smile.gif
Fuzzy
Ja tam polecam vima. I niech mi nikt nie mowi, ze hardcorowcy uzywaja notatnika :DDD
Seth
hehe biggrin.gif
prawdziwy hardcorowy PHPowiec uzywa starego sprawdzonego edytora - Edita (MS-Dos tongue.gif) winksmiley.jpg smile.gif
Sir Blade
notepad RULEZ !!! laugh.gif
GeoS
Cytat
notepad RULEZ !!! laugh.gif

Nic dodac, nic ujac biggrin.gif
itsme
Cytat
Ja pisze w editplusie i szczerze go polecam!!
Koloruje skladnie php, html, css, vb, java, c++ i jeszcze kilka...
Swietny "interface" bardzo poreczne rozmieszczenie i naprawde szybko sie z nim pisze...

Tez na tym jade i sadze ze jest uroczy w swej prostocie bez wypasow i bez zbednych cudactw
kryr
harcorowcy uzywaja edytora, ktorego wlasnie pisze, a jak napisze to dam wam go za darmo (ale bede wspanialomyslny!) laugh.gif
soboc
Ja polecam EDHtmla , mozesz go zdobyc ze strony www.binboy.pl .Najnopwsza wersja to 3.1

pozdrawiam
Anarion
Cytat
harcorowcy uzywaja edytora, ktorego wlasnie pisze, a jak napisze to dam wam go za darmo (ale bede wspanialomyslny!)  :lol:

haaaaaaaaaaaaaaaa biggrin.gif :wink:
soboc
Cytat
harcorowcy uzywaja edytora, ktorego wlasnie pisze, a jak napisze to dam wam go za darmo (ale bede wspanialomyslny!)  :lol:

hahahaha razy dwa
wool
A propos edytora w czym można edytować w utf816?
sepix
Polecam edytor Emeditor ze strony http://www.emurasoft.com. Jeden z niewielu edytorów, które pozwalają skonfigurować go bez problemów do otwierania i zapisywania plików w ISO 8859-2. Ponadto ma niezłe pluginy, np podświetlanie par nawiasów czy klamr.
ZeT
Ja polecam phpED, krótki opis tego programu można znaleźć tutaj :arrow: http://www.zet.xo.pl/tutorial.php?art=php_ed
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.