Zacznę może od bazy.
Mam 4 tabele:
-kierowca [ID, Imie, Nazwisko, DataZatrudnienia] Primary key ID
-pilot [ID, Imie, Nazwisko , DataZatrudnienia] Primary key ID
-autokar [ID, Marka, Model , NrRej , LiczbaOsob] Primary key ID
-wycieczki [ID, Autobus, Kierowca, Pilot , Gdzie , Kiedy, DoKiedy] Primary key ID
Dodatkowo powiazałem kluczami [klucz obcy - klucz główny]
-wycieczki.Autobus z autokar.ID
-wycieczki.Kierowca z kierowca.ID
-wycieczki.Pilot z pilot.ID
Stworzyłem formę do dodawania wycieczek. Znajdują się w niej 3 listy wyboru i 3 pola tekstowe. Do list wyboru wrzucam dane z bazy danych, które dodałem wcześniej.
Dane są wypisywane w listach tak jak chce. Z tym nie ma problemu.
Niżej daje kod.
<form method="post" action="dodajWycieczke.php"> <label><strong>Dokąd?</strong></label><br /> <input type="text" name="Gdzie" placeholder=" np. Paryz" style="width: 210px"/> <br /><br /> <label><strong>Kiedy</strong></label><br /> <input type="text" name="Kiedy" placeholder="YYYY-MM-DD" style="width: 210px"/> <br /><br /> <label><strong>Do kiedy?</strong></label><br /> <input type="text" name="DoKiedy" placeholder="YYYY-MM-DD" style="width: 210px"/> <br /><br /><br /> <select name="Autokar" style="width: 210px"> <option>Wybierz autokar</option> <?php $autokary="SELECT Marka, Model,LiczbaOsob FROM `autokar`"; { echo '<option value="autokar.ID">'.$row['0'].' '.$row['1'].' / Liczba miejsc:'.$row['2'].'</option>'; } ?> </select> <br /><br /><br /> <select name="Kierowca" style="width: 210px"> <option>Wybierz kierowce</option> <?php $kierowcy="SELECT Imie, Nazwisko FROM `kierowca`"; { } ?> </select> <br /><br /><br /> <select name="Pilot" style="width: 210px"> <option>Wybierz pilota</option> <?php $piloci="SELECT imie,nazwisko FROM `pilot`"; { } ?> </select> <br /><br /><br /> <input type="submit" value="Dodaj" /> </form>
Plik dodajWycieczke.php
<?php require 'polaczenie.php'; $Autokar =$_POST['Autobus']; $Kierowca =$_POST['Kierowca']; $Pilot =$_POST['Pilot']; if( $Autokar && $Kierowca && $Pilot && $Gdzie && $Kiedy && $DoKiedy ) { $ins = @mysql_query("INSERT INTO wycieczki SET Autobus='$Autokar', Kierowca='$Kierowca', Pilot='$Pilot', Gdzie='$Gdzie', Kiedy='$Kiedy', DoKiedy='$DoKiedy'"); if($ins) { } else { } } else { } ?>
Problem zaczyna się gdy chcę dodać nowy rekord przy użyciu tego formularza. Błąd, który mi się wyświetla sugeruje :
Cytat
Notice: Undefined index: Autobus in C:\xampp\htdocs\Biuro\dodajWycieczke.php on line 7
W 7 linijce znajduje się taki zapis :
Cytat
$Autokar =$_POST['Autobus'];