Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Płatności online
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
undefinedman
Witam,

tworzę sobie projekt pewien, który będzie potrzebować w krótce płatności online, który musi zawierać mniej więcej taki schemat:

Podstawową rzeczą jest rejestracja firmy na tym portalu i opłacenie składki miesięcznej, np. 100 zł. W tym przypadku w gre wchodzi tylko karta kredytowa, z której będę mógł pobierać określoną kwotę miesięcznie? Oczywiście klient będzie zobowiązany podać kartę kredytową itp.

Drugą sprawą jest, że firmy coś oferują i teraz Kowalski może to kupić. Kowalski to kupuje na mojej stronie, następnie ma dostęp do usług. Tylko teraz podczas kupowania za pomocą płatności online (payu, przelewy dotpay) te pieniądze powinny trafić do właściciela firmy, u której coś kupił. Czy jest to możliwe? Do mnie ewentualnie może trafić jakaś tam prowizja od sprzedaży, ale to jest jeszcze do przemyślenia.

Ktoś kiedyś coś podobnego tworzył? smile.gif

Z góry dzięki.
SpiritCode
To co opisałeś o abonamencie to interesuje Cię polecenie zapłaty. Niestety nie wiem czy będziesz w stanie uzyskać na to zgodę.
Odnośnie drugiej sprawy to musisz mieć porozumienia podpisane z firmami które tych usług dostarczają i z nimi ustalić szczegóły, ale jest to możliwe. Z tego co wiem można to rozwiązać poprzez usługodawcę płatności online lub nawet samemu rozliczać się bezpośrednio z firmą.
presta
Może być ciężko, ponieważ konto szybkich płatności odnosi się do jednego pkt płatności -> domeny.
Można spróbować ale najpierw należy skontaktować się z operatorem płatności czy to jest realne.
bim2
Co do subskrypcji, możesz zainteresować się Braintree albo Stripe. Mają płatności odnawialne.
My używamy Pactas.com ale nie jesteśmy super zadowoleni (jedyny plus że są jedyni wspierający niemieckie ELV poza Braintree i serwery leżą w DE - mniej problemów prawnych w DE)

Co do drugiej opcji, zwykłe płatności24 wystarczą, w momencie tworzenia zamówienia bierzesz klucze per konto a nie zdefiniowane globalnie. Czyli każda osoba która u ciebie założy konto musi podać tam klucze do platności, które dostanie już np od platnosci24. Wtedy kasa idzie bezpośrednio do nich.
undefinedman
Płatności odnawialne mogą się odbywac tylko z karty kredytowej?
A co w przypadku gdyby wszystkie płatności przychodziły do mnie na konto, a ja w jakis sposób bym je rozesłał tam gdzie trzeba? Jak to sie ma w praktyce i z prawem (urzędem skarbowym)?

Miałem doświadczenia z płatnościami, ale na holenderskim rynku. Z polskimi dopiero zaczynam być w temacie smile.gif
bim2
Nie chcesz ich rozsyłac, uwierz mi. Płatności odnawialne mogą być z SEPA Direct Debit (niemiecki ELV, działa teoretycznie w całej europie ale jest mało popularny), karty kredytowe oraz Paypal.

Co do polskiego prawa to nie wiem, ale skoro ty zarządzasz i rozsyłasz pieniadze to jakies pozwolenia pewnie musisz miec. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.