Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SF2][SF][Symfony2] Struktura aplikacji sklepu internetowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
gitbass
Jest pytanie do wyjadaczy w temacie. Poznaję SF2 i przed sobą mam zadanie zbudowania od 0 aplikacji sklepu internetowego. Wcześniej pracowałem na Kohanie, która mimo wszystko sporo się różnic od SF2. Pytanie dotyczy dobrych zwyczajów przy budowaniu struktury aplikacji web w SF2.

Mój pomysł na sklep tu oddzielne bundle dla:

1. Koszyka

2. Konta klienta

3. Produktów i kategorii

4. Administracji jako kategorii w której będą odzielne bundli dla poszczególnych elementów administracji: Zamówienia, produkty, etc

5. Obsługa podstron informacyjnych

Czy taki układ bundli jest prawidłowy?

Ps. To mój 1 post więc proszę o wyrozumiałość smile.gif
aniolekx
tutaj masz linka do ogłoszenia firmy z Lodzi która na git-hubie rozwija sklep w symfony2
ohm
Imo, lepiej wspólne funkcjonalności trzymać (we wstepnej fazie projektu) w jednym bundlu.
Czyli koszyk i kategorie są powiązane z jakimś produktem (czyli po prostu relacje entity: koszyk, kategoria, produkt, uzytkownik), więc już tworzą się zależności. Jeśli nie będziesz nadawał jakichś specjalnych uprawnień użytkownikom, to możesz wykorzystać fosuser który też podpinasz pod tego bundla.
Drugim bundlem byłaby ta obsługa stron informacyjnych.

Ogólnie, czy Twój czy mój sposób jest prawidłowy, bo nie ja jakiegoś sztywnego polecenia tworzenia bundla wg schematu.

Ewentualnie jeszcze możesz przepchnąć do osobnego namespace (tak to się zwie?) te bundle, czyli Acme\Sklep\BasketBundle, Acme\Sklep\CategoryBundle, a np strony Acme\InformationPageBundle
gitbass
ZGITowałem sobie tego Syliusa (no spora kobyła i fajny materiał do nauki) i tutaj bundle są podzielone według funkcjonalności sklepu czyli:

Kod
CoreBundle, ApiBundle, CartBundle, ContentBundle, CurrencyBundle, LocaleBundle, MailerBundle, InventoryBundle, PricingBundle, SearchBundle, OrderBundle, ..itd

Ps. Próbwaliście zainstalować Syliusa przez Composera? Ja mam błąd w "Fatal error: Allowed memory size of 583008256 bytes exhausted (tried to allocate 512 bytes) in phar://C:/ProgramData/ComposerS
etup/bin/composer.phar/src/Composer/DependencyResolver/Solver.php on line 705" a dałem już 512 MB ramu na proces PHP?
memory
Gekosale, WellCommerce

https://github.com/WellCommerce
Forti
Cytat(gitbass @ 15.02.2015, 12:48:47 ) *
ZGITowałem sobie tego Syliusa (no spora kobyła i fajny materiał do nauki) i tutaj bundle są podzielone według funkcjonalności sklepu czyli:

Kod
CoreBundle, ApiBundle, CartBundle, ContentBundle, CurrencyBundle, LocaleBundle, MailerBundle, InventoryBundle, PricingBundle, SearchBundle, OrderBundle, ..itd

Ps. Próbwaliście zainstalować Syliusa przez Composera? Ja mam błąd w "Fatal error: Allowed memory size of 583008256 bytes exhausted (tried to allocate 512 bytes) in phar://C:/ProgramData/ComposerS
etup/bin/composer.phar/src/Composer/DependencyResolver/Solver.php on line 705" a dałem już 512 MB ramu na proces PHP?

php -d memory_limit=1G composer.phar (czy tam /bin/local/../composer) update

Czasami tak bywa, nie tylko z sylius.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.