Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Oracle]podwójny warunek w inie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kishin
Witam

Mam taki problem,
próbuje wyciągnąć dane z bazy, mam sobie tabele w excelu z wartością konto oraz data.
Porzebuje ułozyc zapytanie które wyciągnie z bazy wszystkie rekordy dla danego konta z datą większa niż ta którą mam w tabeli dla danego konta.

czyli chodzi o coś takiego
  1. SELECT * FROM TABLE WHERE (konto,DATA) IN ((konto1,data1),(konto2,data2),(...))

z tą różnicą ze potrzebuje dane nie równe data1,data2 ale wszystkie wieksze od niej.
mar1aczi
W jednym zapytaniu konstrukcja nie będzie tak prosta. Pewnie trzeba by uzyć if/case lub coś podobnego.
Wyciągnij dane pojedynczo dla każdego wiersza excela: where konto = 'konto' and data > _data_
Kishin
Cytat(mar1aczi @ 2.03.2015, 14:29:37 ) *
Wyciągnij dane pojedynczo dla każdego wiersza excela: where konto = 'konto' and data > _data_

Na tą chwile robie to właśnie w ten sposób, natomiast delikatnie rzecz ujmując jest to troszkę nieoptymalne rozwiązanie wink.gif

Miałem nadzieje ze da rade to rozwiązać nieco bardziej elegancko.
mar1aczi
Hmm, możesz również i tak
  1. WHERE (konto = _konto_ AND DATA < _data_) OR (konto = _konto1_ AND DATA < _data1_) itd.

Też nie wiem na ile jest to zapytanie optymalne.
mmmmmmm
Jeśli dla każdego konta masz w tabeli datę, to domyślam się, że również w tej tabeli masz konto. Wniosek: użyj JOINA.
Kishin
Cytat(mar1aczi @ 2.03.2015, 15:21:28 ) *
Hmm, możesz również i tak
  1. WHERE (konto = _konto_ AND DATA < _data_) OR (konto = _konto1_ AND DATA < _data1_) itd.

Też nie wiem na ile jest to zapytanie optymalne.

tak chyba będe to musiał robić, trzeba bedzie sobie zrobić w excelu jakąś funkcje co mi to będzie zwracac w takiej formie

Cytat(mmmmmmm @ 2.03.2015, 15:28:07 ) *
Jeśli dla każdego konta masz w tabeli datę, to domyślam się, że również w tej tabeli masz konto. Wniosek: użyj JOINA.

nie mam tabeli z tymi danymi, mam to w formie excela, musiałbym to ewentualnie wrzucać sobie do jakiejś tabelki tymczasowej

Ogólnie dzięki za pomoc , tak czy tak nie obejdzie sie bez odrobiny "ręcznej" roboty smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.