Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pobieranie zawartości z innego pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alkesz1718
Witam,
Chciałbym by w moim głównym pliku /engine/classes/pearse.class.php w wybranym miejscu między funkcjami pobierało całą zawartość z innego pliku np. z: /engine/classes/moj_plik.php w którym będą funkcje dotyczące mojego modułu... czy jest taka możliwość?

.............................................
Dlaczego nie mogę wszystkiego mieć w głównym pliku? a problem pojawia się w tym że ja bym mógł sobie wpisać sam te funkcje ale przykładowo zwykły użytkownik chcący mój modół nie znający się na php dodadzą kod w tym głównym pliku gdzie popadnie i zaczną się skargi że im moduł nie działa a tak będą mieli już gotowe...

Dodam że ten kod na wyświetlanie zawartości chciałbym dodać do pliku instalacyjnego czyli jak uruchomią plik instalacyjny przykładowo www.moja_strona.pl/install.php to automatycznie ten kod wgra im do głównego pliku a im zostanie wgrać plik z funkcjami w odpowiednim miejscu
Pyton_000
nie
com
Widze ktos tu pomylil jezyk skryptowy z np c++, tak jak powiedzial @Python, ale skoro chcesz budowac modulowo to slowo kluczowe namespace, model projektowy mvc i tyle smile.gif
alkesz1718
to chociaż będzie jakiś kod by podczas instalacji otworzyło mi plik z ścieżki:
/engine/classes/pearse.class.php
odnalazło mi kod:
  1. function build_image( $matches=array() ) {

i nad nim dopisało i zapisało mój kod
  1. function build_zippy ( $matches=array() ) {..................................}
com
Za bardzo kombinujesz a wszystko to sprowadza sie do tego ze uzyskasz efekt ktory bd wygladal tak ze bd mial ten jeden plik w nim wszystko, skoro maja korzystac z tego osoby ktore sie nie znaja to robisz poprostu include twojego silnika do przykladowego pliku a do odpowiednich metod piszesz poprostu specyfikacje. Bo akurat czy funkcja jest w 10 lini czy 100 nie ma znaczenia liczy sie to ze musi byc zadeklarowana przed wywolaniem a reszta Cie przeciez nie interesuje
alkesz1718
tylko właśnie moje funkcje do modułu co mam muszą być konkretnie w tym pliku i przed końcem kodu:
  1. }
  2. ?>

Wieczorem udało mi się zrobić taki kod:
  1. $con_file = fopen("engine/classes/pearse.class.php", "a") or die("Nie można otworzyć pliku <b>.engine/classes/pearse.class.php</b>.<br />Sprawdź CHMOD!");
  2. fwrite($con_file, $player_code);
  3. fclose($con_file);

gdzie pod
  1. $player_code
mam moje funkcje do dodania lecz dodaje je na samym końcu przez co nie działają. Jeśli funkcje znajdą się przed końcem kodu jak podałem na początku to wtedy wszystko będzie działać jak należy. Gdzieś wyczytałem że można znaleźć tekst i podmienić go ale z tym tym bardziej nie wiem
robertpiaty
Ktoś Ci już napisał o include a Ty używasz fopen. Po drugie nie chciał bym być osobą która w "spadku" otrzyma taki kod z takimi kwiatkami jak Ty robisz.
com
No co za problem je tam wszystkie od razu wrzucić? A skoro masz takie dziwne wynaganie to znaczy ze kod masz zle napisany bo czy napiszesz funkcja a() {} funkcja b(){} czy funkcja b(){} funkcja a(){} nie ma roznicy roznica jest dopiero kiedy wywolujesz kazda z funkcji, czyli np wewnatrz jednej uzywasz drugiej ale skoro ktos ma z tego korzystac to uzyje np funkcji a, tylko ze nie robi tego w pliku engine costam tylko np test.php gdzie dolaczasz caly swoj silnik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.