Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CodeIgniter] Globalna tablica z danymi z bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Looozak
Witam,

od pewnego czasu pracuje nad tekstową grą www (praca inżynierska). Postanowiłem wykorzystać do tego CodeIgniter'a. Zastanawiam się jak rozwiązać problem pobierania i przechowywania danych z bazy, np. ilości surowców.
Stworzyłem bibliotekę, w której znajduje się funkcja odczytująca poprzez model odpowiednie wartości z bazy i zwraca tablice z nimi. W tej chwili aby mieć dostęp do tej tablicy w konstruktorze każdego kontrolera muszę wywołać tą funkcję i przypisać ją od nowa do zmiennej. Przechowywanie tych danych w sesji raczej nie jest dobrym pomysłem - danych może być dużo, a wartości częstą będą się zmieniać.

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś napisałby mi w jaki sposób można stworzyć taką tablicę globalnie, aby z każdym przeładowaniem strony wartości były aktualizowane z bazy danych. Próbowałem kilku sposobów, ale w każdym i tak muszę wywołać funkcje aby mieć dostęp do tablicy.

Pozdrawiam.
markonix
Stwórz w core MY_Controller po którym będą dziedziczyć inne kontrolery.
MY_Controller to będzie taki master kontroler w który możesz umieszczać dowolne, "globalne" zmienne np.
  1. $this->data['resources'] = $this->model->get_res();

Tam też zwykle definiuje zalogowanego usera (jego obiekt) zamiast pobierania go w każdym kontrolerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.