Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pierwsza strona w PHP - użyć frameworka czy nie?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Delat
Witam,
rozwijając treść tematu, chodzi mi o to, że zacząłem naukę PHP, ogarnąłem podstawy i zacząłem robić własną stronkę (a raczej grę przeglądarkową). Znam inne języki programowania, jak Java, czy C#, więc jeśli chodzi o samo programowanie, to jestem już w miarę wprawiony.
Głównie jestem nastawiony na szybkie znalezienie pracy, czy stażu, dlatego zastanawiam się, czy od samego początku zacząć pisać w jakimś konkretnym frameworku czy użyć czystego PHP. Korzystałem w innych językach programowania z wzorców, takich jak MVC czy MVVM i napisałem sobie prosty szablon w PHP, ale czy jest sens, skoro istnieją gotowe i dopracowane rozwiązania?
Czy dla potencjalnego pracodawcy lepiej zatrudnić kogoś, kto zna core PHP, czy lepiej zaprezentować wiedzę z konkretnego frameworka? No i pojawia się problem tego, że frameworków jest multum i ciężko byłoby utrafić akurat w taki, z którego dany pracodawca korzysta...
Pytanie zadaję z perspektywy człowieka, który chce znaleźć jak najszybciej pracę.

@Kshyhoo sorki, zastanawiałem się czy powinno być tutaj czy w przedszkolu i wybrałem przedszkole;p
Kshyhoo
Przenoszę...
tzm
Gier sie nie stawia na frameworkach... php pelni role wylacznie serwera i curd z baza danych, ewentualnie walki i jakies eventy randomowe. Raczej bym sie nastawil na javascript jesli o gry chodzi, aczkolwiek jesli chcesz prace wlasnie w PHP - daj se spokoj z grami, cisnij laravel, yii, symfony i jazda na staz, po 3 miesiacach juz bedziesz ogarnial, po roku 3k zarobisz
mrc
Co do frameworka, to dzisiaj na topie jest Symfony2.

Jeżeli chcesz pisać strony/aplikacje internetowe, to frameworki to podstawa. Im więcej umiesz w tej kwestii, tym lepiej. Jeżeli chcesz pracować dla pracodawcy, który np. zatrudni Cię do napisania frameworka, wtedy czysty php jest ważny (chociaż aby zbudować framework, trzeba znać jakieś żeby być w temacie).

PS. Znając jeden framework dobrze, do drugiego nie jest się tak trudno przerzucić. Każdy framework ma te same komponenty (routing, mvc, exception handlery itp) - tylko inaczej zbudowane.
Delat
OK, dzieki za odpowiedzi, biorę się za to Symfony...
Pyton_000
Oby twoje zapędy nie skończyły się równie szybko jak się zaczęły.
O ile Symfony jest faktycznie porządanym FW dla pracodawców o tyle jest dość trudny w ogarnięciu (przynajmniej na poziomie ponadpodstawowym). Wiele osób ma problemy z nim.
tzm
Ja dalej będę Pyton trzymał stanowisko że jeśli ktoś nie potrafi ogarnąć tak prostych rzeczy jak programowanie to ma problem z myśleniem i nie powinien się w ogóle za to brać. Jest technologia, trzeba przeczytać dokumentacje i działać. Jeśli coś za trzecią próbą sprawia problemy, dać se spokój... potem będzie tylko gorzej.
pyro
Cytat(tzm @ 23.03.2015, 21:58:04 ) *
Ja dalej będę Pyton trzymał stanowisko że jeśli ktoś nie potrafi ogarnąć tak prostych rzeczy jak programowanie to ma problem z myśleniem i nie powinien się w ogóle za to brać.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.