followc
15.04.2015, 10:48:45
Witam,
na samym środeczku mojej strony umieściłem obrazek, który niestety po pierwszym opaleniu strony wyświetla się na samym dole, jego połowa jest zakryta. Dopiero po F5 wszystko wyświetla się ładnie.
Oprócz normalnego CSS'a zrobiłem w jQuery dynamiczne dopasowywanie się do wysokości strony, więc jeśli zmniejszamy wysokość przeglądarki dynamicznie obliczany jest środek strony i tam umieszczany obrazek.
Czy tu może wystąpić jakiś konflikt? Gdzie szukać problemu, który znika po zwykłym refreshu?
trueblue
15.04.2015, 11:10:04
Prawdopodobnie obliczasz pozycję w zdarzeniu domready, kiedy to obrazek nie jest jeszcze załadowany.
Powinno to być zrobione w zdarzeniu load, albo w prostym preloaderze obrazka.
A najlepiej jakbyś to zrobił w czystym css.
followc
15.04.2015, 11:34:33
Korzystałem z funkcji $(window).resize() i tu na bieżąco były zmieniane współrzędne. Zakomentowałem funkcję i wszystko ładnie działa na starcie, ale oczywiście nie dopasowuje się do zmian wielkości okna. Wiadomo, to lepsze rozwiązanie jeśli po pierwszym odpaleniu strona wyswietla sie OK, ale jednak chciałbym tę funkcjonalność jakoś poprawnie dodać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.