Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny]komercyjny framework PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
curryprogrammer
hej,

co sadzicie o idei napisania komercyjnego frameworka PHP, skierowanego
glownie do polskich uzytkownikow?

framework bylby zaencodowany ioncubem ale cena za jego uzytkowanie
bylaby przystepna smile.gif

jesli ktos bylby zainteresowany dolaczeniem sie do zapraszam do kontaktu
na priv smile.gif
Pyton_000
A co miałby innego niż niekomercyjne poza zakodowanym źródłem ?
curryprogrammer
dokumentacje, support, moze jakis element budowy/filozofii. to nie bylby raczej fullstack framework ale cos wiecej niz
micro-framework - skierowanybylby glownie dla poczatkujacych i sredniozaawansowanych userow smile.gif
starach
Parę lat temu zadałem sobie to pytanie. Odpowiedź jest prosta NIE. Przynajmniej ja doszedłem do takiego wniosku. Jeśli chcesz zarabiać na swojej wiedzy jako programista napisz książkę lub stwórz portal z poradami. Jeśli chcesz sprzedawać oprogramowanie to sprzedawaj produkt gotowy dla użytkownika końcowego CMS/CRM itd., a nie dla programistów. Chyba że chcesz konkurować pośrednio lub bezpośrednio z takimi potęgami jak Zend czy PhpStorm.

Osobiście zanim zaczniesz coś projektować i pisać poczekaj jeszcze kilka tygodni aż wydam betę swojego frameworka na licencji MIT. Będziesz mógł na jego bazie coś napisać, ale tworzenie samego frameworka po to żeby go sprzedać jest wydaje mi się samobójstwem.
IProSoft
@up - popieram

Nie widzę żadnego powodu dla którego był bym skłonny zapłacić za coś, co mogę mieć za darmo.
Dzisiejsze frameworki oferują zarówno dokumentację, jak i support społeczności więc nie ma powodu przepłacać :-)
Pyton_000
Cytat(curryprogrammer @ 26.04.2015, 20:19:06 ) *
dokumentacje, support, moze jakis element budowy/filozofii. to nie bylby raczej fullstack framework ale cos wiecej niz
micro-framework - skierowanybylby glownie dla poczatkujacych i sredniozaawansowanych userow smile.gif

Czyli nic nowego. Tak jak koledzy pisali. Gotowy produkt a nie narzędzie.
Owszem jestem w stanie zapłacić za Storm ale tylko dla tego że jest wart tych pieniędzy.

Po co ma płacić za FM jak mam Symfony, Laravela, Cake, setki bundli, miliony w społecznościach.

Jestem na Nie.
com
PhpStorm ? chyba chodziło Ci o Jetbrains.

Zamknięte oprogramowanie nie, bo potem wychodzi coś takiego jak Nabino, otwarte czemu nie, zawsze to lepiej niż wordpress smile.gif
curryprogrammer
Cytat(starach @ 26.04.2015, 20:40:48 ) *
Osobiście zanim zaczniesz coś projektować i pisać poczekaj jeszcze kilka tygodni aż wydam betę swojego frameworka na licencji MIT. Będziesz mógł na jego bazie coś napisać, ale tworzenie samego frameworka po to żeby go sprzedać jest wydaje mi się samobójstwem.

haha kolego chyba masz troche wysokie mniemanie o sobie smile.gif z calym szacunkiem dla 'bety Twojego frameworka', ktory na pewno wykosi cala konkurencje ale wole jednak napisac cos na bazie np Slim-a smile.gif

co do innych wypowiedzi - ja mysle ze zapotrzebowanie na tego typu projekt jest o czym moze swiadczyc np ten watek:

http://www.goldenline.pl/grupy/Komputery_I...mework,2393304/
com
Nwm na co wskazuje Ci tamten wątek A.D 2k11, tylko idea frameworka jest taka że ma być on otwarty bo framework ma Ci pomagać coś zbudować szybciej niż via vanillia PHP np. Druga kwestia obecnie jest parę polskich produkcji, które gdzieś na produkcji żyją(co najmniej dwie ludzi z tego forum), ale żeby coś nadawało się do pracy potrzeba mieć community, lepiej dołączyć do czegoś co już jest i to rozwijać żeby stało się jeszcze lepsze, niż tworzyć koło numer 2mld 456 smile.gif
starach
Nie twierdze że wykosi konkurencje, ale jest w nim blisko 12 lat mojego doświadczenia w PHP... ale jesteś sympatyczny nie ma co...

edit>
Cytat
PhpStorm ? chyba chodziło Ci o Jetbrains. (...)
Tak ~com masz rację. Chodziło mi bardzi po prostu o modus operandi niż o konkretny przykład. W sensie oferowanie rozwiązań całościowych które się ze sobą wspierają.
com
nie negując tego jaka masz wiedzę i doświadczenie zawsze nasuwa się pytanie czy naprawdę jest nam potrzebne kolejne takie narzędzie. Mam wrażenie, że społeczność PHP zaczyna powoli dążyć do takiej sytuacji jaka jest teraz w JS. Tam prawie codziennie a co najmniej raz w tygodniu pojawia się nowy framework, który robi dokładnie to samo co inne tylko składnie ma trochę inna niż reszta.
starach
Bardzo możliwe że masz rację, ale w moim zastosowałem "trochę inne" podejście do kontrolerów i routing, więc nie jest to powielanie kolejnych schematów. ( przynajmniej nie wszystkich ) Mam nadzieję, że miło Was zaskoczę. smile.gif

W każdym razie mimo tego iż wierzę w słuszność jego wydawania i że ma to sens to robienie z niego projektu komercyjnego nie ma według mnie kompletnie sensu. Przytoczenie tego że go w końcu wydam miało tylko na celu podkreślenie mojego stanowiska.
curryprogrammer
Cytat(starach @ 26.04.2015, 21:56:12 ) *
Nie twierdze że wykosi konkurencje, ale jest w nim blisko 12 lat mojego doświadczenia w PHP... ale jesteś sympatyczny nie ma co...

to ze piszesz 12 lat w PHP nie oznacza, ze z automatu piszesz dobry kod smile.gif

--

nie myslalem o tym by wymyslac kolo na nowo. bardziej by stworzyc platforme, ktora laczy ze soba w unikalny sposob napisane juz komponenty (np Slim-a) - dlatego
tylko kod tej 'platformy' bylby niejawny smile.gif ale kazdy komponent w tej platformie bylby wymienialny przez uzytkownika - tzn jesli chcialbys
wymienic system szablonow pisalbys wlasna implementacje tej uslugi w oparciu o jakis tam interfejs i rejestrowal w DI containerz-e.

zgadzam sie, ze potrzebna bylaby wokol tego projektu spolecznosc. ale jestem pewien, ze jesli uzywaloby tego rozwiazania
parenascie osob to ludzie zaczeliby sie tym interesowac smile.gif serio nie widzialem jakiejs aktualnej i dobrze napisanej instrukcji
po polsku do zadnego frameworka. bierzcie tez pod uwage fakt, ze wypowiadacie sie z perspektywy 'starych wyjadaczy' a
sa ludzie, ktorzy dopiero zaczynaja przygode z PHP i programowaniem i moga czuc sie zagubieni smile.gif

com
Cytat
to ze piszesz 12 lat w PHP nie oznacza, ze z automatu piszesz dobry kod

Zgadza się, ale jaki jest sens na takie potyczki słowne, jak już to siłujcie się merytorycznie a nie personalnie.

Dobrze ale ktoś kto zaczyna nie sięga po fw bo nawet PHP samo w sobie jest dla niego za trudne. Wystarczy spojrzeć na przedszkole na forum smile.gif A potem jak ktoś ma doswiadczenie to wie że lepiej sięgnąć po SF, LV niż po jakiegoś nieznanego pochodzenia twór smile.gif

A co do komercyjnych op to masz tu np http://ouzoframework.org/ moderatora z forum smile.gif
Turson
Podstawowe pytanie - dlaczego miałbym brać się za framework tylko dla tego że jest polski? Nie widzę żadnego argumentu w tym.
Ba i po co płacić za framework, skoro mam darmowe alternatywy? Zakodowane źródło jest bezsensem, prędzej licencja na komercyjne użytkowanie, ale to tylko odstrasza niż przyciąga.
Zauważ, że twórcy FW nie zarabiają na nich (bo są darmowe), ale szkoleniach, wsparciu itd.
com
offtopic.gif
Apropo tego co mówiłem o JS https://twitter.com/tomdale/status/592406617796321280 biggrin.gif
Janusz1200
Skąd wy Panowie macie czas na takie rzeczy, jak własny framework?

Cytat(com @ 26.04.2015, 23:20:49 ) *

ciekawe smile.gif

W komentarzach ktoś napisał, że miesiąc bez nowego frameworka js to miesiąc stracony smile.gif
com
żeby miesiąc tam jest tydzień max biggrin.gif przerost ambicji biggrin.gif
Janusz1200
Cytat(com @ 26.04.2015, 23:36:28 ) *
żeby miesiąc tam jest tydzień max biggrin.gif przerost ambicji biggrin.gif

Ale jak się za to bierze google...
A jak się to będzie miało do Angulara?

Rzuciłem okiem na to Foam i mi pasi, wolę klasowe niż prototypowe, jakieś takie przyzwyczajenie.
by_ikar
Cytat(curryprogrammer @ 26.04.2015, 19:49:03 ) *
hej,

co sadzicie o idei napisania komercyjnego frameworka PHP, skierowanego
glownie do polskich uzytkownikow?

framework bylby zaencodowany ioncubem ale cena za jego uzytkowanie
bylaby przystepna smile.gif

jesli ktos bylby zainteresowany dolaczeniem sie do zapraszam do kontaktu
na priv smile.gif

Zakodowany mówisz? No a co w przypadku kiedy jakiś fragment tego FW byłby zbugowany i programista mógłby nanieść swoje poprawki, ale nie może bo jest zakodowany i musi czekać na update? A co w przypadku kiedy ktoś chce zajrzeć w źródło, żeby zobaczyć jak dana funkcja działa? Idea kodowania czegokolwiek jest niezwykle ułomna. Nie kodowanie, a odpowiednie umowy, tak jak ktoś wyżej napisał. A samo to że nie bardzo masz pojęcie o tym jak to powinno działać, stawia w bardzo wątpliwej sytuacji cały ten projekt. Nawet pomijając już fakty, że próbujesz się mierzyć z ludźmi którzy mają realny wpływ na PHP, jak chociażby Potencier, któremu można zarzucić wiele, ale nie można mu odmówić tego że dzięki SF2 wprowadził PHP na zupełnie inne tory. Wątpię aby ktokolwiek chciał korzystać z płatnego FW, kiedy tutaj mamy dostęp do świetnych FW jak SF czy LV z pierdylionem komponentów i ogromnym community, nie tylko w przypadku zwykłych programistów, ale i firm które wykorzystują te FW i zgłaszają do niego poprawki.

IMO bardzo słaby pomysł..
!*!
Jak chcesz pisać komercyjny FW, to trochę źle podszedłeś do tematu. Takie narzędzie dobrze się sprzedaje innej firmie, która potrzebuje czegoś innego na rynku, co już ma swój własny ekosystem i będzie działać np. wewnętrznie, a nie ma do tego dostępu miliony programistów. Wtedy wykupują licencję wraz z opieką na kilka lat i wszyscy są zadowoleni. Kodowanie źródła nie jest potrzebne, bo zabezpiecza Cie umowa z klientem jak i licencja na którą się godzi. Ewentualnie możesz stworzyć komercyjną wersję Symfony lub Zenda z płytą CD i książeczką ;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.