Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony2][Symfony] Testowanie aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
M4ver7071
Witam,

stworzyłem system rejestracji, chciałbym przetestować ten kod. Problem polega na tym, że wydaje mi się że mogę stworzyć tylko test funkcjonalny który wprowadzi dane do formularza i wyślę dane i sprawdza czy się powiodło. Czy jest możliwość napisania testów jednostkowych ? Jak stworzyć obiekt z danymi aby sprawdzić czy poprawnie zarejestruję użytkownika ?
Forti
Co rozumiesz przez test jednostkowy rejestracji? Chcesz przetestowac insert do bazy? Sprawdzanie czy użytkownik istnieje? Jakies kodowanie haseł?

Zastanów się dobrze i odpowiedz na pytanie ci zamierzasz testować. Doctrine i bazę? Używaj mockerow.
Crozin
Jeżeli masz dobrze napisany kod, to zapewne za operacje bazodanowe odpowiadają wyspecjalizowane obiekty/klasy implementujące jakiś interfejs. Na potrzeby testów jednostkowych wystarczy zastąpić je implementacjami operującymi w pełni w pamięci.
M4ver
Nie wiem jak zrobić imitacje danych z formularza.. czy zrobić testy jednostkowe do tego czy użyć behat, phpspec
Forti
Co poniektórzy tutaj są baardzo leniwi widzę.

http://symfony.com/doc/current/cookbook/fo...it_testing.html

Z czym konkretnie masz problem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.