baiano
26.12.2004, 18:43:32
Dzień dobry all!
Właśnie postanowiłem zabrać się za php i MySQL. Za kilka miesięcy będe musiał pisać pracę licencjacką związaną z zastosowaniem php i MySQL do tworzenia aplikcji oraz stron www.
Na zaliczenie postaram się stworzyć prosty program do wystawienia faktur.
Nigdy nie miałem styczności z tym srodowiskiem. Moja wiedza opiera się o znajmomość języka Pascal i podstawy C++. Stworzyłem też kiedyś prostą stronę www (w notatniku) ale było to dawno i już sporo zapomniałem.
Proszę więc o poradę jakiej literatury mam użyć (narazie mam kompedium php - jednak nie wiem czy jest to odpowiednia pozycja dla osoby która nigdy z tym językiem nie miała doczynienia) oraz jakie programy musze mieć zainstalowane aby móc sobie poćwiczyć tworzenie tychże aplikacji.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
baiano
27.12.2004, 00:12:45
Dzięki ale chodzi mi nie tylko o tworzenie www ale także o pisanie inncyh aplikacji jak np. wspomniany wczesniej program fakturowy.
A pozatym chciałbym się dowiedzieć jakie anrzędzia mam sobie załatwić.
gibffe
27.12.2004, 00:50:35
narzedzia: Zend Studio + Apache (ew. jakis windowsowy Krasnal czy tam whatever)
a tak wogole to ja sie nie znam ale nie slyszalem zeby
php sluzylo do pisania aplikacji 'standalone'
popraw mnie jesli sie myle
baiano
28.12.2004, 00:42:23
A ten windowsowy program to jaki np?
Kumpel mówił że można napisać taką aplikację w języku php.
scanner
28.12.2004, 08:09:04
baiano:
www.php.net i poczytaj najpierw Manual. Przynajmneij pierwszy rozdział.
Nastepnie przygotuj sobiew środowisko pracy (Serwer) np. na podstawie mojego artykułu na www.php.pl
Następnioe zajrzyj do wątku "Najlepszy wg. Was edytopr do php" w Hydeparku i potestuj sobie oprogramowanie tam polecane.
Poznaj także podstawy przynajmniej XHTML'a, CSS, JS.
P.S. Posty nakłaniające do szukania czegokolwiek w "legalnych inaczej" żródłach zostały usunięte.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.