Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: względne ścieżki linków a include() w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grabarz5
Witam.
Mam, banalny wręcz problem. Nie mam pomysłu jak to zrobić...

Posiadam sobie plik index.php w folderze /plan. Do tego samego folderu wrzucane są plany zajęć, które są umieszczone w folderze o takich schemacie: DDMMYY.
W folderze z planem (np. 030615) znajduje się plik index.html oraz pozostałe pliki generowane przez program, w którym ten plan zajęć się układa.
Problem polega na tym, że kiedy dołączam (include()) plik index.html z planem, to w zasadzie się dołącza, ale nie wyświetla się w zasadzie nic bo nie działają odnośniki w html'owych iframe'ach. Podejrzewam, że linki też by nie działały - wszystkie są względne.

Moje pytanie jest takie:
Jak zrobić w PHP żeby to działało?

Z góry mówię, że nie mogę naruszać struktury ani zawartości plików planu.
Nie mogę zmienić położenia pliku index.php.
Foldery z planem się zmieniają (jedną z głównych funkcji pliku php jest odnajdywanie tego najnowszego).

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

P.S.
Dla ułatwienia (okrojone) drzewo katalogów wygląda tak:
/plan
/--index.php
/--030615
/----plany
<- tutaj są wszystkie pliki .html z planami. plan każdego obiektu (oddział, wykładowca, sala) jest w oddzielnym pliku .html
/----index.html
/----lista.html
/----lista.css
Comandeer
Jak dołączasz include to przecież możesz to przemielić przez PHP i odpowiednio ustawić ścieżki.
grabarz5
Masz na myśli edycję pliku html?
Jeśli tak, to jak pisałem, nie mogę edytować wygenerowanych plików planu. Z resztą ten generator nie robi tego "ładnie". Straszny syf jest w tym HTMLu...
Comandeer
Nie mówię, żeby edytować pliki - edytować to, co masz zamiar wyświetlić przez PHP wink.gif
  1. include 'plik.html';
  2.  
  3. $html = ob_get_clean();

Wówczas możesz sobie dowolnie modyfikować kod tej strony, który masz w zmiennej $html, po czym go wyświetlić po modyfikacjach. W gruncie rzeczy starczy jak do head dostawisz odpowiedni base[href], choćby tak:
  1. $html = str_replace('<head>', '<head><base href="folder/">', $html);

Jeśli ścieżki są względne, to base[href] powinno sprawę załatwić.
kartin
Można zrobić bez PHP używając mod_rewrite.
grabarz5
Hmm... przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam tą funkcję...

Próbowałem na szybko ogarnąć, ale coś nie idzie:
  1. include(SITE_ROOT."/kas/plan/".checkPlan()[0].checkPlan()[1].checkPlan()[2]."/index.html");
  2. $html = ob_get_clean();
  3. $html = str_replace('<head>','<head><base href="plan/">', $html);

adres dla include jest poprawny wink.gif
Comandeer
A wyświetliłeś se tą zmienną $html na końcu?
grabarz5
uhm... skleroza...
Teraz już tak biggrin.gif

Wszystko działa wielkie dzięki biggrin.gif
Pyton_000
skoro to html to wystarczy zwykłe
  1. $html = file_get_contents('costam.html');
Comandeer
Wystarczy… ale przez to include mi się tak skojarzył bufor.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.