Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: procedury php?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
crash
Dobra, nie smiac sie... Co to sa procedury php? Czy do "tego" zaliczaja sie instrukcje warunkowe, petle? Czy moze pseudofunkcje takie jak echo? Czy co?
scanner
php nie stosuje AFAIR typowych procedur (subroutine) jakich, jakie znałem z np. TurboBasic'a (Atari 8bit) czy AMOS'a (Amiga).

php uzywa funcji wbudowanych i definiowanych

to o co pytasz to konstrukcje przynajmniej według nomenklatury jakiej mnie uczyli jakis 10 do 14 lat temu smile.gif
crash
No to dobrze myslalem. Tylko teraz wytlumaczyc to promotorowi mojej pracy dyplomowej. Jego poziom wiedzy na temat php jest pewnie taki jak tych ludzi, ktorzy uczyli Ciebie te lata temu.
scanner
Poziom wiedzy osób, które mnie uczyły był bardzo wysoki, zapewniam Cię.
Powiedz dokładnie o co chodzi Twojemu promotorowi, to opracujemny jakieś "oficjalne oświadczenie" smile.gif
crash
Mam temat pracy dyplomowej "Funkcje i procedury php" i przez ostatni czas zajmowalem sie glownie funkcjami odsuwajac w kat te tajemnicze procedury. No i teraz z tego co sie dowiedzialem mysle, ze opis samych funkcji wystarczylby w zupelnosci zeby obronic ta prace.
scanner
Moim zdaniem całkowicie i wyczerpująco na ten temat napiszesz jełśi zajmiesz się właśnie funkcjami.

Kiedyś, dwanymi czasy, istaniało rozgraniczenie na:
- funkcje (reprezentowane przez częśc słow kluczowych języka) prtzyjmujące parametry i zwracające wynik, które były integralna częścią jezyka

- procedury: definiowane przez programistę słowami kluczowymi sub, procedure lub podobnymi bloki programy, które można było wielokrotnie wywoływac bez odwoływanie się do nich (tych bloków) przy pomocy instrukcji skoku GoTo (numer linii | etykieta) tylko np. instrukcją GoSub nazwa procedury. Jeśli dobrze pamiętam, procedury jako takie nie przyjmowały parametrów i nie zwracały wyników. Coś jak pliki *.tpl

Obecnie procedury to inaczej funcje definiowane przez programistę zawarte w kodzie aplikacji a nie w kodzie interpretera / kompilatora i mające takie mozłiwości jak funkcje "build-in".

Tak mnie uczyli smile.gif
kszychu
Myślę, że kwestie procedur w php załatwia ten tekst: http://pl.php.net/manual/pl/functions.php. Procedury to po prostu funkcje definiowane przeż użytkownika, w odróżnieniu od tych wbudowanych.

No włąśnie, scanner był pierwszy, ale zostawię swój post ze względu na link ;-)

Cytat
Jeśli dobrze pamiętam, procedury jako takie nie przyjmowały parametrów i nie zwracały wyników. Coś jak pliki *.tpl

Są języki (np perl), gdzie procedury przyjmują wartości i zwracają wyniki.
rogrog
a ja zawsze myślałem że różnica między funkcjami a procedurami polega na tym że funkcje coś zwracają (jak w matematyce) a procedury nie. I zarówno funkcje jak i procedury przyjmują jakieś argumenty...
bregovic
Mój nauczyciel Javy, tłumaczył nam tak jak mówi rogrog - procedury coś robią - ale nic nie zwracają - a funkcje zwracają (cokolwiek). Z tego co mnie uczyli różnica pomiędzy funkcjami a procedurami nie zależy od tego co jest zdefinowane przez język a co przez programistę...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.