Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kruq
Witam
Na poczatku mowie ze szukalem ale nie moglem nic znalezc .
Mam problem z logowaniem a mianowicie... mam dane zapisane w MySQL w tabeli login i haslo : admin , aaa . Wszystko mi dziala tylko maly problemik, jak loguje sie jako Admin tez mnie zaloguje .
Jak zrobic zeby sprawdzal tez wielkosc liter ? Ze jak mam w bazie :admin a bede chcial sie zalogowac jakos Admin to wywali mi blad questionmark.gif
Dzieki
Fibolg
Ale przecież wszędzie tak jest, że w loginie wielkość liter nie ma znaczenia, nie? Może się mylę?
Możesz zrobić porównanie dwóch stringów jakoś może jeżeli na tym Ci zależy, ale czy to jest sens? Dopiero przy haśle to jest ważne!
Kruq
login czy haslo nie ma znaczenia tu i tu jest tak samo nie patrzy wogule na wielkosc liter .... jak to zrobic zeby ta wielkosc liter miala ZNACZENIE ?
wosz
pole login i haslo musi miec atrybut BINARY (ma znaczenie tylko w przypadku pól typów CHAR oraz VARCHAR)
sf
Cytat(Kruq @ 2004-12-28 22:59:33)
login czy haslo nie ma znaczenia tu i tu jest tak samo nie patrzy wogule na wielkosc liter .... jak to zrobic zeby ta wielkosc liter miala ZNACZENIE ?

Ma znaczenie. Ponieważ hasło przeważnie jest zakodowane, a przy kodowaniu brana jest wielkość liter pod uwagę.

Jak rozwiązać Twój problem? Pobrać login i sprawdzić go przy pomocy if z php, a nie przy zapytaniu SQL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.