Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony2][Symfony]Gdzie powinnien być flush ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Matrix12
Mam pytanie odnośnie persist i flush. Stworzyłem serwis gdzie wykonuje operacje na książkach, kataloguje je itd. Problem w tym, że nie wiem gdzie wykonać flush ? Czy zrobić to tak że w serwisie dać tylko persist a w kontrolerze flush ? Czy np. dodać fabryke która będzie zapisywała dane do bazy lub w repozytorium dać metodę add i tam zrobić persist i flush ?
ohm
Imo bez sensu później szukać po kontrolerach gdzie jest flush, a gdzie go nie ma. Wykonujesz dany, konkretny zestaw zadań i robisz flush i tyle.
Matrix12
masz rację, jednak mam pytanie bo mam metodę create w serwisie która opdala fabryka(ona tworzy obiekt, tworzy unikalny kod ksiązki itd) i mam teraz pytanie czy flush powinnien iść w serwisie, w tej fabryce czy np. w repozytorium?
destroyerr
Tak jak napisałm Ci ohm. Utrwalanie obiektów powinieneś mieć właśnie w usługach, jak poszukasz w internecie to znajdziesz więcej na ten temat. Żeby była jasność, taka usługa powinna reprezentować jeden przypadek użycia.
kpt_lucek
Cytat(Matrix12 @ 21.09.2015, 13:17:59 ) *
Mam pytanie odnośnie persist i flush. Stworzyłem serwis gdzie wykonuje operacje na książkach, kataloguje je itd. Problem w tym, że nie wiem gdzie wykonać flush ? Czy zrobić to tak że w serwisie dać tylko persist a w kontrolerze flush ? Czy np. dodać fabryke która będzie zapisywała dane do bazy lub w repozytorium dać metodę add i tam zrobić persist i flush ?

Usiądź nad Swoim kodem i zastanów się:
- co robi usługa - fabryka - tworząca i uzupełniająca objekt,
- co robi controller,
- co się dzieje podczas flow

bazując na tych danych ustalisz pewne kryteria obsługi obiektu encji, a co za tym idzie, odpowiedniego miejsca jej zapisu.

Prosty przykład:
Edytujesz obiekt poprzez formularz, validujesz i wszystko ładnie pięknie przechodzi, masz przynajmniej dwie opcje:
a) zapiszesz w controllerze,
cool.gif zapiszesz poprzez dedykowaną usługę (np. manager),

Wiesz jaka jest różnica między pkt. a a pkt. b?

Jest taka, że jeżeli, z jakiegoś powodu, w innej akcji wprowadzisz zmiany na w/w obiekcie, to będziesz duplikował kod save'a, dlatego z pomocą przychodzi Ci rozwiązanie b, validujesz obiekt po stronie akcji (bądź wypychasz do usługi zajmującej się handlowaniem formularzy - polecam) i wywołujesz:

1. $myBookManager = $this->get('my_book_manager');
  2. $myBookManager->save($myBook);

Kolejną zaletą w/w postępowania jest to, że masz gotową usługę, którą możesz injectować w inne usługi - reużywalność kodu, poza tym, Twoja akcja "save" może wykonywać jakieś inne, automagiczne zmiany związane lub nie z obiektem, wywalać eventy, co się tylko podoba.

Ważną uwagą jest, abyś nie wpadł na "super" pomysł i nie budował listenera (kernel.terminate), tak aby zapisywał encje po obiegu requesta smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.