Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wielojęzykowe elementy w sklepie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacobson
Hej, mam w sklepie do zrobienia wielojęzykowość. Narazie jest zrobione tylko w jednym języku: kategorie, atrybuty, produkty.

Produkty w innych językach zrobię tak, że będzie tworzona kopia produktu z 'pl' i tam będą uzupełniane dane w 'en' i na podstawie języka będą odpowiednie wybierane.
Jak natomiast najlepiej zrobić np kategorie (narazie jest drzewo - kategoria główna -> podkategoria -> podkategoria ....) ?
Chodzi mi o jak najłatwiejszy proces uzupełniania danych w panelu.
Pomyślałem o zrobieniu dodatkowej opcji w panelu "tłumaczenia kategorii" - gdzie będą wszystkie kategorie, wszystkie języki i po prostu będzie się uzupełniało osobno.
Struktura takiej bazy najlepiej wygląda mi: id - Auto Increment Unique, category_id (wiele rekordów może mieć ten sam category_id), lang (pl, en...), name (myżczyzna, men....)

Co sądzicie, czy w dobrą stronę idę ? czy może jest jakieś inne rozwiązanie, które już stosowaliście u siebie w projektach ?
CuteOne
Hmm a nie lepiej stworzyć osobną tabelę, w której trzymałbyś dane językowe?
np.

translation
id | pl | en
2 | tyłek | ass
----------------
products
id | name_id | ...
1 | 2 | ...

jacobson
Hmmm chyba wyjdzie na to samo jakbym w każdym przypadku stworzył tabelę

id, lang ('pl', 'en') - i razem będą unique

i tak w przypadku produktów, kategorii, atrybutów.
W przypadku produktów potrzebowałbym tłumaczyć nazwę, slug, opis i tutaj już by się robiły schody, chyba bardziej czytelnie będzie metodą id, lang.
Spróbuję tak zrobić i najwyżej potem okaże się, że nie miałem racji smile.gif człowiek uczy się na błędach smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.