Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]PHP 5.3.3-7 vs 5.5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kuna15
Witam,

Mam na serwerze kilkanaście stron i PHP 5.3.3-7+squeeze15 with Suhosin-Patch (cli).
Chciałem zainstalować serwis na nowym skrypcie, ale krzyczy że wymaga PHP w wersji 5.5 i teraz mam dylemat czy jak użyje komendy (debian):
apt-get install php5, to mi się coś nie posypie z aktualnymi stronami ?

1. Proszę o info czy mogę w pełni bezpiecznie upgradować swoją wersję php do najnowszej ?

2. Ewentualnie zapasy jakich plików zrobić, żeby w przypadku komplikacji móc odtworzyć stare ustawienia ?

3. Czy różnice w tych wersjach są rzeczywiście tak duże, że skrypt może nie pójść na PHP 5.3 a pójdzie na 5.5 ?

Comandeer
Odpowiem na 3: tak, zmiany są naprawdę duże. Od PHP 5.5 są funkcje związane z hasłami (password_hash, password_verify itd) - choćby to powoduje, że część skryptów nie pójdzie. Do tego od PHP 5.4 weszły choćby takie "drobnostki" jak nowa składnia tablic ([] vs array()) czy mechanizm Traits.
KsaR
5.3 do 5.4
5.4 do 5.5
Obejrzyj.
kuna15
Pytam, bo zastanawiałem się czy nie przerobić skryptu, żeby po prostu nie sprawdzał wersji php i wymusić instalację, ale skoro tego wymagają to chyba coś w tym jest.
Proszę o info czy jest zagrożenie po upgradzie do 5.5 że stare serwisy przestana działać lub będą wywalały jakieś błędy i jak ewentualnie się przed tym zabezpieczyć.

//EDIT KsaR - no to widzę, że jest mnóśtwo zmian. Mogę bezpiecznie upgradować system do 5.5 a w razie czego cofnąć do poprzedniego stanu ?
Chciałbym się zabezpieczyć, gdyby coś poszło nie tak (nie mam możliwośći analizowania wszystkich stron pod kątem zgodności, więc musi to wyjść w 'praniu').
viking
Zależy co jest użyte. Jeśli jakiś gotowt skrypt słabo napisany to na 99% się wyłoży. Z drugiej strony i tak musisz zrobić aktualizację bo 5.3 to staroć http://php.net/supported-versions.php
kuna15
Rozumiem, że nie mogę później dowgradować wersji najnowszej do starzej, ale pewnie mogę skopiować jakieś pliki, gdyby się okazało że połowa stron mi przestała działać przez tą zmianę.
Nie chcę kopiować zawartości całego serwera więc proszę o info, które katalogi skopiować, aby móc powrócić do starego php.

Pewnie katalogi apache i libs, ale co jeszce ?
kapslokk
Kopiowanie plików to kiepski pomysł biggrin.gif Wydaje mi się, ze nie znajdziesz wszystkich. Poza tym da się zrobić downgrade to po pierwsze, a po drugie zawsze możesz zakombinować i na jednym serwerze zainstalować kilka wersji php.
Skie
Jestem na 99% pewny, że skrypty pisane w 5.3 gdzieś się wywalą na 5.5, także ryzyko duże. Ale zamiast robić upgrade 5.3->5.5 propnowałbym tak jak kolega wyżej doinstalować 5.5 jako drugą wersję PHP i w konfiguracji serwera żonglować binarkami, by stare projekty były odpalane w PHP5.3, nowe w 5.5.
nospor
Cytat
Jestem na 99% pewny, że skrypty pisane w 5.3 gdzieś się wywalą na 5.5, także ryzyko duże.
Mi tam jakoś moje skrypty pisane pare lat temu działają bez problemu po kolejnych akutalizacjach systemu a co za tym idzie aktualizacjach php i jakoś działają...
Pyton_000
Ty jesteś tym 1% biggrin.gif
markonix
Wszystko zależy od skomplikowania i zależności od bibliotek trzecich.
Swój kod łatwo dopasować, gorzej jak błędy są w jakichś starych bibliotekach, które nie są już rozwijane.

Mnie się osobiście nigdy nic nie wysypało, sporo noticów (np. z strefą czasową, troszkę komunikatów o zdeprecjonowanych funkcjach). Największy skok to 5.2 na 5.5. Równolegle warto sobie silnik bazy zaktualizować (lepsza zarwana jedna noc niż dwie na sprawdzanie).
kuna15
1. W jaki sposób mogę downgradować PHP do wersji aktualnej, gdyby coś poszło nie tak ?
2. Jak wyglada procedura doinstalowania drugiej wersji PHP i jak wtedy z tego korzystać ?
3. Szukałem alternatywnego hostingu z PHP 5.5 ale tak naprawdę wszędzie jest napisane, że obsługują PHP5 - i skąd ja mam teraz wiedzieć jaka to wersja, też mam PHP 5 , ale 5.3 a potrzebuje 5.5
Pyton_000
np. http://thejibe.com/blog/14/02/phpfarm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.