Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][AJAX]Ajaxowy zapis do bazy po wybraniu opcji <select>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
followc
witam,

próbuję zapisać w bazie danych pewną informację w momencie wybrania jednej z opcji w liscie <select>. Moim pomysłem było wykorzystanie w tym celu jQuery, coś nawet udało mi się zrobić, nieco jednak nieudolnie... prosiłbym o jakieś wskazówki co robię źle.

1. <form action="paczkomat.php" method="POST" id="w_paczkomatu">
  2. <select name="wybor_paczkomatu" id="w_paczk">
  3. <option class="wpv" value="<? echo $paczkomaty2[1] ?>"><?echo $paczkomaty1[1]?></option>
  4. <option class="wpv" value="<? echo $paczkomaty2[2] ?>"><?echo $paczkomaty1[2]?></option>
  5. <option class="wpv" value="<? echo $paczkomaty2[3] ?>"><?echo $paczkomaty1[3]?></option>
  6. </select></form>

1. $('#w_paczk').change(function(){
  2. $('#w_paczkomatu').submit();
  3. var data = $('#w_paczk').val();
  4.  
  5. $.post( $('#w_paczkomatu').attr('action'), data, function(){} );
  6. });
  7.  
  8.  
  9. $('#w_paczkomatu').submit(function(){
  10. return false;
  11. });

działanie pliku paczkomat.php samo w sobie było poprawne gdy działało to poprzez zwykłe zasubmitowanie.
Pyton_000
var data = $('#w_paczk option:selected').val();
followc
niestety bez zmian
Pyton_000
Co nie dział?
followc
ogólnie od początku wygląda to tak, że rekord który chcę zedytować jest edytowany, ale pustą wartością - nie tą wybraną z <select>. Wcześniej gdy wybranie jednej z opcji submitowało formę i przekierowywało do strony paczkomat.php wszystko było git.
Pyton_000
Bo jako data w post musisz podać albo zserializowany Form czyli $('#form').serialize()
albo podać klucz : wartość
w twoim przypadku
{
'wybor_paczkomatu' : data
}
followc
pięknie, dzięki:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.