Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Ścieżka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
artek
Dzisiaj chciałbym zapytać, jak podejść do tematu wyboru ścieżki zapisu przez użytkownika, bo szukałem w googlach, ale słabo widocznie szukałem. Da się w ogóle takie coś w php osiągnąć?
viking
Ale ścieżki zapisu czego? Wrzucanych przez użytkownika plików na serwer?
kapslokk
Chodzi Ci o ścieżkę, w której zapisujesz pliki uploadowane do skryptu? Jeśli tak, to najpierw wskakują one do katalogu, który masz ustawiony w php.ini pod upload_tmp_dir, później trzeba je przenieść.
Przenieść je możesz w dowolne miejsce do którego masz uprawnienia więc możesz sobie śmiało wybierać 'ścieżkę zapisu przez użytkownika';
artek
Cytat(viking @ 29.10.2015, 08:33:11 ) *
Ale ścieżki zapisu czego? Wrzucanych przez użytkownika plików na serwer?

np użytkownik uploaduje pliki, a potem chce je spakować do zipa, więc chcę mu dać możliwość wyboru - gdzie zapisać paczkę zip
kapslokk
http://php.net/manual/en/zip.examples.php tutaj masz przykłady jak zrobić archiwum zip. A w jakim pliku je zrobisz to już Twoja sprawa. Mozesz nawet sciezke postem/getem przesylac.
artek
Cytat(kapslokk @ 29.10.2015, 08:41:58 ) *
http://php.net/manual/en/zip.examples.php tutaj masz przykłady jak zrobić archiwum zip. A w jakim pliku je zrobisz to już Twoja sprawa. Mozesz nawet sciezke postem/getem przesylac.

archiwum tworzę, ale kwestię ścieżki chcę dać użytkownikowi do wyboru, pomyślę nad postem/getem, ale bardziej zastanawiam się, czy jest możliwość jakiegoś okienka, gdzie użytkownik chodzi i klika zapisz w odpowiedniej lokalizacji i ona pobierana jest do zmiennej
kapslokk
Pewnie, że jest. Trzeba tylko sobie to napisać. W sumie to listowanie zawartosci katalogu + przesylanie ajaxem + troche JS'a i bedzie smigać. Aczkolwiek raczej dziwne rozwiazanie. Zazwyczaj sie nie pozwala userowi latać po dysku i sprawdzac zawartosci smile.gif
artek
Cytat(kapslokk @ 29.10.2015, 08:56:57 ) *
Pewnie, że jest. Trzeba tylko sobie to napisać. W sumie to listowanie zawartosci katalogu + przesylanie ajaxem + troche JS'a i bedzie smigać. Aczkolwiek raczej dziwne rozwiazanie. Zazwyczaj sie nie pozwala userowi latać po dysku i sprawdzac zawartosci smile.gif

tylko chodzi o to, że tworzę generator, a użytkownik za jego pomocą tworzy szablon i wtedy chcę dać mu możliwość, by ten szablon spakował sobie do zip i zapisal u siebie, tam gdzie chcę, ale teraz się troszkę przeraziłem biggrin.gif
kapslokk
U siebie? Przecież za to gdzie u niego się to zapisze odpowiada przeglądarka.
artek
Cytat(kapslokk @ 29.10.2015, 09:24:02 ) *
U siebie? Przecież za to gdzie u niego się to zapisze odpowiada przeglądarka.

no to zapiszę to na serwerze i zrobię przycisk do pobierania i tyle smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.