Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Blog do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
viking
Po wielu latach postanowiłem odświeżyć swój blog. Został napisany w każdym względzie całkowicie od nowa, oparty tym razem na boostrapie. Zanim przejdę z pracami dalej chętnie posłucham uwag co do strony / widocznego kodu.

Link: http://wwwgo.pl/
com
coś się posypało Critical application error!
Comandeer
Cytat
Sieć jaką znamy obecnie znacząco różni się od pierwotnego projektu Sir Timothy Berners-Lee.

Projektu Timothy'ego Berners-Lee → jak dla mnie wersja nieodmieniona brzmi po prostu dziwnie.

Duży plus za CSP 2.0! Chociaż osobiście bardziej mnie przekonują hashe w nagłówku niż atrybuty [nonce] (może dlatego, że moja domowa jest statyczna wink.gif)

Czcionki można dociągać asynchronicznie. Ogólnie polecam artykuły Filament Group w tym względzie: https://www.filamentgroup.com/lab/font-loading.html

Domyślne role elementów są niepotrzebne w kodzie: http://www.w3.org/TR/html5/dom.html#aria-usage-note

Prawdę mówiąc nie wiem czy do skryptu JS w head nie powinieneś do [async] dorzucić także [defer] → inaczej skrypt może opóźnić rendering przez wykonanie się. Z tego też powodu skrypty na końcu body prawdopodobnie są szybsze.

Przydałoby się dodać html[lang] - to jednak ważna informacja.
com
strona nie działa na chrome smile.gif
Comandeer
@com nie wiem jak Ty to robisz, bo u mnie na chrome działa wink.gif

BTW dzięki Tobie odkryłem jeszcze jeden błąd tongue.gif www.wwwgo.pl rzuca błędem "ERR_NAME_NOT_RESOLVED" zamiast przekierować do wwwgo.pl
com
widocznie mam pecha ale mi wchodzi od rana Critical application error!, a sprawdziłem na ff to działa biggrin.gif
Comandeer
*khy-khy*cache*khy-khy*
viking
@com: Skasuj cookie. Strona nie miała 1mln wejść dziennie dlatego uznałem że nie warto tego dodatkowo oprogramowywać.

[nonce] jest tylko dla 3 zmiennych konfiguracyjnych globalnych które raczej nie ma sensu odpytywać oddzielnie np ajaxem. Skończyły mi się pomysły co zrobić z adsbygoogle = window.adsbygoogle || [] dlatego też tam trafiło. Skrypty google koniecznie to potrzebują jako zmienną globalną, samo window.adsbygoogle nie działa. A ten CSP cały i tak obecnie jest do kitu. Do wszystkich domen trzeba dodawać reguły a i tak skrypty zewnętrzne mają wynalazki w stylu eval() i leży.

Niezły pomysł z fontami. Na razie mi się nie chciało bardziej kombinować bo całość przechodzi przez browserify-css (dla fontów font-awesome).

Z tym async znalazłem świetną stronę gdzie była cała masa testów wszystkich możliwych obecnie rozwiązań (oczywiście nie dodałem do ulubionych i teraz nie mogę odszukać). W takiej formie jest ok, zresztą nawet na logikę czytając dokumentację async. Dodanie na koniec + async było nawet zdaje się wolniejsze.

Z www. mam mieszane uczucia. Od lat nie używam dla żadnej ze stron dlatego nie ma w DNSach. Nigdzie też nie powinno być indeksowane, a w panelu developer console wymuszam indeksowanie bez www. Zauważyłem że bardzo duże grono laików zupełnych też już w większości nie klepie tego www wpisując adres. To było tak potrzebne jak // (TimBL pytany kiedyś co by zmienił powiedział że właśnie to) wink.gif

Comandeer
Co do [async] - jasne, jak się wrzuci taki skrypt do head, to wykona się szybciej niż na końcu body, bo będzie się wczytywał równolegle do strony. Z drugiej strony wykona się od razu po ściągnięciu, więc moment wykonania, w zależności od stopnia skomplikowania skryptu, może na chwilę wstrzymać rendering. Dlatego IMO [async][defer] byłoby lepsze od samego [async], bo ściągnie równolegle do strony, ale poczeka z wykonaniem do wczytania DOM.
com
na to bym nie wpadł biggrin.gif ok ale jak ktoś był wcześniej to puki cookie nie wygaśnie to dostanie taki błąd wiec chyba słabe bo stwierdzi ze nie działa to pójdzie dalej smile.gif
viking
Zdaje sobie sprawę ale jako że cookie było chyba ważne tydzień jakoś to przeboleję tymczasowo smile.gif

Wszędzie tam gdzie trzeba jest document.ready więc zawodny jeszcze defer i tak nic nie pomoże.
com
okej, cookie ważne masz miesiąc przynajmniej teraz biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.