jestem baaaardzo początkujący w PHP. Chcę poprzez formularz na stronie móc edytować rekordy w danej tabeli.
I teraz tak, mam taki kod w config.php
function get_samochod_data($samochody_id = -1) { if($samochody_id == -1) { $samochody_id = (int)$_GET['id']; } return false; } }
i taki kod w edytuj_samochod.php
include 'config.php'; $samochod_data = get_samochod_data(); // filtrujemy dane $_POST['model'] = ($_POST['model']); $_POST['cena'] = ($_POST['cena']); $_POST['kaucja'] = ($_POST['kaucja']); // zmienne tymczasowe na treść błędu $err = ''; // i zapytanie sql $up2 = ''; } else { $result = mysql_query("UPDATE `samochody` SET `samochody_model` = '{$_POST['model']}', `samochody_cena` = '{$_POST['cena']}', `samochody_kaucja` = '{$_POST['kaucja']}' WHERE `samochody_id` = '{$samochod_data['$samochody_id']}'"); if($result) { // jeśli zapytanie się wykonało to wyświetlamy komunikat... $samochod_data = get_samochod_data(); } else { // jeśli zapytanie będzie błędne to wyświetlamy treść errora } } } echo '<form method="post" action="edytuj_samochod.php"> <p> Model:<br> <input type="text" value="'.$samochod_data['samochody_model'].'" name="model"> </p> <p> Cena:<br> <input type="number" value="'.$samochod_data['samochody_cena'].'" name="cena"> </p> <p> Kaucja:<br> <input type="number" value="'.$samochod_data['samochody_kaucja'].'" name="kaucja"> </p> <p> <input type="submit" name="edytuj" value="Edytuj"> </p> </form>';
Wyświetlanie danych z tabeli mam zrobione i działa, obok każdej pozycji jest przycisk "EDYTUJ" , który przenosi mnie do formularza z danymi z rekordu o podanym ID. Ale gdy chce edytować to wyświetla mi niby komunikat że "Twój samochod został poprawnie zaktualizowany." ale tak się nie dzieje. Zapytanie UPDATE jest poprawne bo sprawdzałem w phpmyadminie.
Przy chęci aktualizacji danych wyświetla mi takie też ostrzeżenie:
Notice: Undefined index: id in ..\config.php on line 69
Co źle zrobiłem?