Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chat Socket
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rad11
Będę potrzebował napisać chat przy użyciu socketow. Chciałbym się was poradzić co będzie mi potrzebne jak wy bybyściesobie z tym poradzili i czego uzyli aby stworzyć chat na moje wymagania. Tak więc :

1. Archiwum rozmów pomiędzy osobami - domyślam się że tutaj potrzebuje trzymać dane w bazie danych i ladowac je tylko na początku wejścia w box chatu
2. Możliwość rozmowy z wybranym użytkownikiem + zapis do bazy danych
3. Pokoje chatu
Na chwilę obecna to wszystko. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę mile widziane linki itd.
ohm
php + mysql + https://pusher.com/ i sobie wszystko spokojnie ogarniesz
rad11
Dzięki napewno się przyda tego nie czytałem :-)

Nie istnieje więcej możliwości ?
Damonsson
Ratchet - http://socketo.me/
NickOver
Tu masz darmowe . Serio, to był 4 wynik w google. Pokoje + rozmowy prywatne załatwisz dzięki socketach w tablicach. Jeśli pisze ktoś do kogoś przesyłasz ich id do skryptu i zapisuje wszystko w bazie. Tworzysz tam też unikalny numer sesji (na podstawie np. timestamp + ich id w jakiś hash), i nim posługujesz się w komunikacji (powinieneś to szyfrować) jak zapisujesz czy jest to sesja publiczna czy prywatna (prywatna). Zapisujesz wszystko w plikach. Co do konwersacji w pokojach robisz to samo ale zapisujesz że sesja jest publiczna, dzięki temu pokazuje się na liście. A numery aktywnych sesji zapisujesz w $_SESSION. Pogłówkuj trochę żeby to zrobić smile.gif

[edit]
Zapomniałem dodać że logimożesz zapisywać to w folderze logs a potem ścieżkach
  1. date('Y/m/d');
dzięki czemu ułatwi sortowanie, przeglądanie i robienie statystyk.
Comandeer
Osobiście szedłbym w zaproponowany Ratchet, bo obsługuje protokół WAMP (co prawda w wersji 1.0 jak ostatnio patrzyłem, ale zawsze to lepiej niż nic), a ten z kolei ma de facto wbudowane pokoje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.