Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Model vs Kontroler
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Trochę mi głupio zadawać tego typu pytanie, natomiast czytałem masę tutoriali odnośnie frameworków, przeczytałem książkę o laravelu była niestety pisana dosyć zawiłym językiem, przeglądałem filmy odnośnie budowania modelu i ogólnie mvc.
Mimo tego nadal nie potrafię ogarnąć do czego w ogóle służy model. Czytałem, że po prostu zajmuje się on jedynie danymi, ale nie wiem czy to coś wnosi do tematu, całe programowanie opiera się na danych biggrin.gif
Wszystkie funkcje (metody?) jakie są mi potrzebne zapisuję w kontrolerze, czym więc różni się model od controllera z użytkowego/praktycznego punktu widzenia?
Damonsson
Model operuje bezpośrednio na danych, pobiera/modyfikuje itp. A kontroler jest odpowiedzialny za obsługę konkretnego żądania, w kontrolerze możesz odwołać się do modelu by nakazać mu zwrócić/zmienić itp. jakieś dane, a następnie możesz przekazać je do widoku.
Terrorizer
No i w końcu rozumiem. Wielkie dzięki biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.