Cytat(sweter @ 25.01.2016, 20:04:49 )

Cześć!
Za kilka miesięcy kończę studia i tracę status studenta. Dotychczas w mojej firmie pracowałem na umowę zlecenie. Z racji zakończenia studiów zastanawiam się nad rozpoczęciem działalności gospodarczej. Widzę w tym plusy dla siebie i dla pracodawcy.
Wszystko zależy od tego jakie stawki Ci zaproponują i jak się dogadasz odnośnie urlopu. Do pewnej kwoty DG się nie opłaca - bo tutaj masz ZUS niezależnie od dochodu, czyli obojętnie czy zarobisz 1k czy 5k i tak te 1,3k musisz zapłacić (pełny ZUS). Natomiast na etacie ZUS masz liczony od kwoty wynagrodzenia, czyli nie zabiorą Ci nigdy wszystkiego (zabierają i tak o wieeeele za dużo, ale coś zostanie). Natomiast od pewnego poziomu dochodów bardziej opłaca się DG, bo tam ciągle będziesz miał te 1,3k, a w przypadku etatu będzie ten procent.
Kwestia urlopu też ważna, bo jakby nie było to na etacie przysługuje te 26 dni roboczych wolnego (na początku mniej), a na DG nie masz. Jeśli się dogadasz z szefem to ok, jeśli nie to licząc kasę wiedz, że na etacie pracujesz o ten miesiąc mniej.
Po więcej informacji odsyłam do istniejącego wątku:
forum.php.pl/index.php?showtopic=245302Cytat(sweter @ 25.01.2016, 20:04:49 )

1. Jak wygląda proces zakładania DG? Wiem, że trzeba zarejestrować się do urzędu, mieć NIP, poinformować ZUS - ale w jakiej kolejności? Co konkretnie muszę przygotować i wypełnić? Google'owałem trochę i nie znalazłem takich informacji krok po kroku.
Wchodzisz na
firma.gov.pl i klikasz, wpisujesz. Po kilku dniach masz DG, po kolejnych kilku-kilkunastu NIP. Kilka lat temu trzeba było samemu się przejść do ZUS (może teraz też już nie trzeba - chociaż wątpię, bo musisz tam określić poziom składek). Przygotowujesz dane, które są potrzebne w formularzu zakładania DG - czyli generalnie wszystkie Twoje dane, nazwa firmy i kody PKD, sposób rozliczania.

2. Powiedzmy, że planuję kupno laptopa i PhpStorm'a (może jeszcze IntelliJ). Chcę to wrzucić w koszty: z laptopem pewnie nie będzie problemu, bo będę miał fakturę, ale co z softem z zagranicznej firmy. No i nie będzie kupiony na stałe, tylko płatność za niego będzie odbywać się w odstępach czasu - jak do tego podejść?
Tak samo, koszt DG to koszt DG, obojętnie czy jest powtarzalny czy jednorazowy. Tak samo jest z ubezpieczeniem pojazdu firmowego - płacisz co rok, co rok odliczasz.

3. Jedyny dochód jaki będę otrzymywał to "pensja" od firmy, w której jestem obecnie zatrudniony. Chciałem jednak robić wieczorami coś swojego (projekt, blog) i zastanawiam się, czy np. kupno serwera i domeny może zostać wliczone w koszty?
Wszystkie wydatki, które służą uzyskaniu dochodu bądź jego utrzymaniu mogą być wliczane w koszty. Jeśli serwer jest Ci potrzebny do świadczenia usług to jak najbardziej możesz go rozliczać, tak samo z domenami. Hosting +domena firmowa to jak najbardziej prawidłowy koszt.

4. Księgowa - lepsza online, czy żywa

i dlaczego? Jeśli on-line to jakie usługi są warte polecenia (chodzi mi o Wasze opinie)?
Jak mawiał Tow. Bolek - są plusy dodatnie i plusy ujemne.
To jaka forma księgowania jest lepsza zależy od tego co wolisz. Jedni lubią fizyczny kontakt z prawdziwym człowiekiem, możliwość dopytania się o szczegóły, rozmowy. Inni natomiast wolą sobie siąść o 3 w nocy i wyklikać wszysztko w systemie (iFirma.pl, wfirma.pl etc). W niektórych tych systemach masz też opiekuna księgowego i też możesz zadawać pytania.
Co do usług to minimum to KPiR (chyba, że wybierzesz inną formę) - niektóre proste wersję dają fakturowanie, ale nie dają książki.