Sprawa jest taka że chciałbym spróbować ( w przyszłości ) pracy przy tworzeniu stron internetowych na zamówienie. Zdaje sobie sprawę z tego że ilość różnych
technologii webowych jest spora i że nikt nie może znać się dobrze na wszystkim oraz że w większych firmach występują specjalizacje; czyli jeden robi skrypt php, drugi Javascript a ktoś inny grafikę itp . Chciałbym jednak dowiedzieć się jakie podstawowe umiejętności powinien posiadać " zawodowy webmaster" żeby ogólnie rzecz ujmując móc w miarę skutecznie poruszać się na rynku pracy dla webmasterów ( nie chodzi o bycie na mistrzowskim poziomie tylko optymalnym - nie każdy kto chce dostać pracę pilota zwykłego samolotu musi mieć umiejętności jak na kierowanie wojskowym odrzutowcem) .
Moje umiejętności które aktualni posiadam to:
- dobra znajomość HTML i CSS ( do tego poziomu że zrobię bez większych problemów ruchome menu, i animacje css-owe )
- Dość dobra znajomość( tak mi się wydaje

) PHP na poziomie ogólnym. funkcje, instrukcje warunkowe, pętle , programowanie obiektowe ,obsługa i tworzenie funkcji , interfejs mysql i PDO . tworzenie/obsługa plików za pomocą php, obsługa sesji i plików cookies . Nie umiem jeszcze robić przesyłu plików ale to kwestia czasu. Jak dotąd największym owocem mojej pracy ( ale w ramach ćwiczeń) było stworzenie na swoim kompie prostego portalu internetowego w którym można było założyć konto i je edytować, dyskutować na skromnym (ale w pełni działającym) forum ( łącznie z zakładaniem swoich tematów to nie był czat ) a jeśli jakiś użytkownik miał odpowiedni status to mógł pisać komunikaty które inni zwykli widzieli na swojej "tablicy" . Także byłem bliski stworzenia skrzynek pocztowych ( zeby użytkownicy mogli ze sobą rozmawiać) ale na tym etapie brakło m i czasu na te ćwiczenie. Portalik był skromny ale w całości stworzony przeze mnie ( żadnych ściąganych skryptów ) w programie zajączek( prosty edytor tekstu dla webmasterów) wyłącznie w językach php,html i css

- język sql na poziomie podstawowym : tworzenie rekordów, ich przeszukiwanie , edycja rekordów i ich usuwanie.
- język Javascript na poziomie opanowywania podstaw

( nie ma co się rozpisywać bo tutaj zaczynam ale mam zamiar go opanować w przyzwoitej jakości )
Czego wg was powinienem się jeszcze nauczyć (albo douczyć

) żeby moje możliwości na rynku względem większości ofert były takie by szanse na znalezienie jakieś pracy w tym sektorze były po prostu całkiem realne ? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.