Cytat
Dobra, to może najpierw napisz, że nie pracujesz z pre-procesorami JavaScript, bo piszesz jakieś dziwne rzeczy. Aktualnie ES5 traktowany jest jako "byte-code" (takie porównanie do Javy). Wszyscy zawodowi frontendowcy korzystają z pre-procesorów, piszą albo w TypeScript, albo w ES6, albo w CoffeeScript.
No popatrz, jestem zawodowym frontem i pisuję w - uwaga! - ES3, bo muszę mieć pełną kompatybilność z IE8 (a częściowo i z quirks mode). Z prostej przyczyny: produkt, nad którym pracuję, ma na tyle długi staż, że przeżył 90% aplikacji webowych. Owszem, nowy projekt bym se machnął w ES6 (bez żadnych, dziwnych preprocesorów), ale, że utrzymuję stary, to pisuję w czystym ES3. I prawdę mówiąc "dziwne rzeczy" to to nie są.
Cytat
ES6 jest w drodze, przeglądarki ją powoli wdrażają, do tego czasu wszyscy korzystają z kompilatorów (i jaki w tym problem?).
A taki, że z byte-code'u (jak sam to określiłeś) nie da się zdebugować aplikacji. Jak coś Ci się krzaknie w kodzie wyplutym przez Babela, to istnieje szansa (nie wcale taka mała!), że nadziałeś się na bug Babela, a nie na nieprawidłowość we własnym kodzie. Poza tym wszystkie browsery (oprócz IE i Safari) mają na tyle dobre wsparcie, że transpilery wcale nie są już koniecznością.
Cytat
To jak wygląda później skompilowany kod JS nie ma nic do rzeczy - najlepiej jak jest spakowany w jeden plik i jeszcze potraktowany "uglifiem", żeby nikt nie mógł go przeczytać
Dopóki Babel tworzy poprawną siekę, to faktycznie - nie ma to znaczenia

Cytat
lubisz rozdawać swój kod?
Zapraszam na mojego GH

Ba, nawet w pracy pracuję nad Open Source i prawdę mówiąc całkowicie mi to nie przeszkadza. Więc tak: wręcz
uwielbiam rozdawać swój kod.
Cytat
Nie rozumiem kompletnie Twojej logiki dotyczącej używania babela, czy innych tooli do kompilacji JS-a. Ale domyślam się, że używasz ES5 i dlatego nie rozumiesz tych wszystkich narzędzi.
Wypada sprawdzić a nie domyślać się.
https://github.com/Comandeer/LazyPromise czy
https://github.com/Comandeer/Logger Używam ES6 tam, gdzie to ma sens, a nie wszędzie, bo "tak jest trendy".
Cytat
Także Panie kolego, czas stawić czoło faktom - zostałeś z tyłu za murzynami. Twój tekst to potwierdza.
No to niestety strzeliłeś kulą w płot

Cytat
Też kiedyś myślałem, że JS to gówno, ale to się zmieniło po czasie. Kompilatory to norma, żaden zawodowy frontendowiec nie pisze w ES5, można to porównać do pehapowców, którzy używają PHP 4. Tak, może to szokująca informacja, ale tak jest.
Sorry, ale tutaj to już popłynąłeś równo. Jak już mówiłem: jeśli utrzymuje się aplikację, która nie jest "super hot trendy ah i oh", a po prostu działa i musi mieć duże wsparcie przeglądarek, to ES6 jest niepotrzebną ekstrawagancją.
A teraz pozwól na trochę prywaty z mojej strony: odnoszę wrażenie, że Wasz kod to wcale nie jest ES6. ES6 traktujecie tylko jako format wejściowy, więc... równie dobrze nie musicie go używać i możecie go zamienić na CoffeeScript. To jest problem poruszany przez dość sporo devów ostatnimi czasy: ES6 stał się "językiem transpilowanym do JS", co już samo w sobie brzmi głupio.