IdeaProgram
3.03.2016, 19:08:07
Na początku chciałbym się przywitać, jestem tu po raz pierwszy więc zasady kultury trzeba znać, a więc CZEŚĆ!
Zwracam się do Was z prośbom o pomoc w doborze dystrybucji linuxa. Zacznijmy od tego, że jestem programistą. Głównie piszę w PHP/JS/SQL, chodź czasem się zdarzy zlecenie/rozrywka w C++/C#/Python. Jako iż zainwestowałem w nowy komputer i 2 dyski twarde, 1 SSD drugi HDD chciałbym sobie zrobić 2 systemy, jeden standardowo windows (gierki, społeczności itp) a drugi linux, ten będzie służył mi do programowania i wykonywania zleceń. Nie mogę się zdecydować jaka dokładnie dystrybucja, piszę tu, aby poznać Wasze opinie z jaka dystrybucja linucha najlepiej będzie pracować.
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Kshyhoo
3.03.2016, 19:13:45
Witamy na Forum.
Dział nie odpowiedni, więc przenoszę.
nospor
3.03.2016, 19:14:03
Linux taki, ktory tobie przypadnie do gustu. Jedni uzywaja ubuntu inni kubuntu czy debiana. Masz gdzies tam temat: Jaki Linux.
Zas co do srodowiska developerskiego to i tak najlepiej jakbys uzywal docker czy vagrant i wtedy niezaleznie od linuxa najakim pracujesz to i tak bedziesz mial srodowisko developerskie jakiego potrzebujesz.
IdeaProgram
3.03.2016, 19:28:23
Ogólnie myślałem nad Ubuntu, tylko teraz pytanie jaka wersja najlepiej?
nospor
3.03.2016, 19:33:16
Jak nie chce ci sie updatowac ubuntu co pol roku, to wez najnowsze ubuntu LTS.
Jak lubisz miec swieze, to bierz najnowsze.
IdeaProgram
3.03.2016, 19:43:10
Dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.