Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Dobór systemu.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
IdeaProgram
Na początku chciałbym się przywitać, jestem tu po raz pierwszy więc zasady kultury trzeba znać, a więc CZEŚĆ!

Zwracam się do Was z prośbom o pomoc w doborze dystrybucji linuxa. Zacznijmy od tego, że jestem programistą. Głównie piszę w PHP/JS/SQL, chodź czasem się zdarzy zlecenie/rozrywka w C++/C#/Python. Jako iż zainwestowałem w nowy komputer i 2 dyski twarde, 1 SSD drugi HDD chciałbym sobie zrobić 2 systemy, jeden standardowo windows (gierki, społeczności itp) a drugi linux, ten będzie służył mi do programowania i wykonywania zleceń. Nie mogę się zdecydować jaka dokładnie dystrybucja, piszę tu, aby poznać Wasze opinie z jaka dystrybucja linucha najlepiej będzie pracować.

Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Kshyhoo
Witamy na Forum.
Dział nie odpowiedni, więc przenoszę.
nospor
Linux taki, ktory tobie przypadnie do gustu. Jedni uzywaja ubuntu inni kubuntu czy debiana. Masz gdzies tam temat: Jaki Linux.
Zas co do srodowiska developerskiego to i tak najlepiej jakbys uzywal docker czy vagrant i wtedy niezaleznie od linuxa najakim pracujesz to i tak bedziesz mial srodowisko developerskie jakiego potrzebujesz.
IdeaProgram
Ogólnie myślałem nad Ubuntu, tylko teraz pytanie jaka wersja najlepiej?
nospor
Jak nie chce ci sie updatowac ubuntu co pol roku, to wez najnowsze ubuntu LTS.
Jak lubisz miec swieze, to bierz najnowsze.
IdeaProgram
Dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.