Przedmiot sprawy:
Wiem, że na tym forum poza sporą ilością raczkujących siedzą również starzy wyjadacze, którzy mają duży nakład pracy lub nie są w stanie (mimo chęci) wziąć dodatkowych projektów, ponieważ nie mogą znaleźć godnego kompana do rozwiązywania problemów. Wiem również, że rynek programistów jest ciężki, bo sam miałem potrzebę znalezienia rąk do pracy i niestety pomimo nadesłanych ofert bez sukcesów. Jeżeli więc potrzebujesz (lub firma w której pracujesz potrzebuje) kogoś umiejętnego, doświadczonego, godnego zaufania, ambitnego i zwyczajnie pasjonującego się tematyką programowania (tak, chodzę również na PHP-ersów czy PHPCon albo 4Developers).... czytaj dalej

Zasady i forma współpracy:
Obecnie mam już pracę w zagranicznej firmie i to nienajgorszą, więc nastawiam się raczej na "dodatkowe projekty", ALE jeżeli masz ciekawe projekty do wykonania i będziemy się dogadywać, to nie wykluczam pełnego etatu. Formalności do dogadania, ale polecam UZ lub UoD - status studenta oszczędzi nam nadmiernych wydatków...

Chciałbym podkreślić, że szukam wyłącznie ciekawych i wymagających zadań.
Miejsce:
Warszawa lub zdalnie
Umiejętności / cechy / itd (jeżeli coś znajduje się na tej liście, to znaczy, że używałem tego komercyjnie):
- HTML5 / CSS3
- Sass / SCSS
- Javascript
- jQuery + jQuery UI (dodatkowo jestem w trakcie zaznajamiania się z Angular.js)
- Rzecz jasna PHP5 + OOP
- Z frameworków: Yii oraz Symfony2 (przy czym od jakiegoś roku głównie Yii, ale chętnie odświeżę sobie pamięć nt. Sf biorąc pod uwagę jego 3-cią odsłonę lub na życzenie inny FW)
- Z RDBMS: MySQL, PostgreSQL
- ...no i co ważne jak z nich umiejętnie korzystać. Wiele osób chwali się znajomością MySQL, a np. nie widzi różnicy pomiędzy indeksem na dwie kolumny (x, y), a (y,x) lub nie wie co robi EXPLAIN albo nawet jak pogrupować wynik po dwóch kolumnach itp...
- Z NoSQL: Memcache, Memcached, ElasticSearch, MongoDB, Redis (oraz kiedy i jak ich używać)
- Bugtraq / project management: Mantis lub ewentualnie JIRA
- Umiejętność tworzenia S.O.L.I.D-nego oprogramowania
- ...jak i korzystanie z wzorców projektowych
- Swobodne posługiwanie się Linuxem (używam Ubuntu)
- Do wirtualizacji Vagrant
- Używanie ton cache w kodzie jak i w razie potrzeby Varnisha
- Doświadczenie z AWS i wieloma jego usługami
- Do kolejkowania: AWS SQS lub RabbitMQ
- Duża wiedza nt. bezpieczeństwa webaplikacji (tym się pierwotnie zajmowałem i jako freelancer miałem okazję wykonywać pojedyncze audyty bezpieczeństwa), wliczając w to ochronę przed DDoSowaniem (CF)
- Umiejętność przygotowywania aplikacji pod spory ruch i wygodne skalowanie horyzontalne (portal firmy, w której teraz pracuję podczas większych eventów bezproblemowo radziła sobie z ruchem rzędu 2000+ uu / min) przez dłuższy okres czasu
- Do kontroli wersji: GIT (+ GitFlow) oraz SVN, ale z tego drugiego już dawno nie korzystałem, bo po co...?
- Do zarządzania serwerami i deployu: Ansible
- Biegła znajomość angielskiego (może się przydać, jeżeli byśmy mieli realizować jakiś projekt dla kogoś zagranicznego). Firma, w której teraz pracuję oraz poprzednia firma, w której pracowałem, to firmy stacjonujące w Londynie, więc bez tego zwyczajnie nawet nie szło by się dogadać

- Plus wszystko to, co zapomniałem tu wymienić...
Specjalizuję się głównie w Back-endzie, ale chciałbym wkroczyć jako Full-stack lub z lekka przebranżowić na front-end w związku z rozwojem takich technologii jak np. Node.js
Pomysły na to jak możemy sobie zaoszczędzić czasu, czyli NIE pisz, jeżeli:
- Ciekawy projekt, to według Ciebie coś związanego z Wordpressem albo Joomlą i innymi takimi
- Jeżeli masz do zaoferowania tzw. "projekt widmo", czyli "mam super pomysł, który przyniesie gigantyczne zyski, zapłacę Ci dopiero jak projekt zacznie przynosić dochody" - w grę wchodzą wyłącznie konkretne zadania za konkretne stawki
- Jesteś Headhunterem i przypadkowo trafiłeś na ten temat
- Jedyne co przyjdzie Ci do głowy napisać w pierwszej wiadomości, to "Czy można prosić o CV". Liczę, że najpierw napiszesz mi co jest do robienia oraz dla kogo. Ja zawsze staram się popełniać informatywne odpowiedzi i liczę na to samo

Kontakt:
PW na tym forum lub pyro.rules{małpencja}gmail[kropa]com. Jednocześnie proszę o pisanie na któryś z tych dwóch, a nie w tym temacie.