slaug
2.05.2003, 08:57:52
Podzieliłem sobie zadania tak:
1. Najpierw ładuje się index.php ze zmiennymi $headline i $content, w ktorym na koncu jest include("main")
2. Plik main jest glownym szablonem dla ukladu osrodka. Okresla on w ktorym miejscu beda inne pliki dolaczane: head.inc, linki.inc, footer.inc
Dodatkowo main drukuje zawartosc zmiennej $content z index.php. Zmienna $headline uzywana jest to wyswietlania tytulu dla poszczegolnych podstron.
To bylo tytulem wstepu, a teraz moj problem:
Zalozenie jest takie ze bede tworzyl tylko pliki typu index.php... I to wszystko dziala, problem sie jednak pojawia kiedy w zmiennej $content chce wstawic np. Tabele, wyskakuje mi parse error... Wydaje mi sie ze to przez to ze on na tym poziomie nie interpretuje jeszcze htmla, ale nie wiem jak se poradzic z tym problemem.. Bylbym wdzieczny za wszelkie pomysly.
chodz ci chyba o szablony
musisz zrobić jeszcze jedna zmienna która będzie scieżka do pliku w którym będzie ów treść, który zinkludujesz
slaug
2.05.2003, 09:25:50
Mozliwe ze o to mi chodzi.
Cały schemat który opisałem działa, kiedy za zmienna content podstawiam normalne dane np. <p> cos tam </p>, tylko ja musze tam tabele wstawic, i jak wpisuje do zmiennej content <table><tr><td>cos tam </td></tr></table> to mi pusta strona wyskakuje...
Jesli chodzi mi o szablony, moglbys mi scislej powiedziec co mam zrobic ??
P.S. A w zmiennej content nie moglbym dac sciezki do pliku? Bo content jest potem includowana w mainie...
kicaj
2.05.2003, 10:13:45
...mysle ze moglbys pokazac linie w ktorej wystepuje parse error!
slaug
11.12.2003, 21:16:28
Heh, sporo czasu temu to było, ale jakby ktoś czytał ten wątek to piszę co było nie tak. Otóż w zmiennej content nie mogą występować unikatowe znaczki np. ", a raczej mogą tylko trzeba pisać "

) Tak czy siak, nie polecam nikomu tego rozwiązania. Sam z niego też zrezygnowałem.