Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL, PHP, polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
singollo
Witam,

mam 2 strony, na jednej formularz, na drugiej dane z formularza. Jedna i druga w iso-8859-2. Problem polega na tym, ze po wypelnieniu formularza na tej drugiej stronie zamiast polskich znakow pokazuje sie znak zapytania.
Podobnie widac te wpisy w bazie danych pod phpMyAdminem. Jezeli natomiast wpisze tekst pod phpMyAdminem - w nim samym jest wyswietlany prawidlowo, nie robi to natomiast szczegolnej roznicy aplikacji, nad ktora pracuje. Probowalem pobawic sie przelaczaniem kodowania w FireFoxie, stad wiem, ze baza nie zapisuje tekstu ani jako iso-8859-2, iso-8859-1, windows-1250 ani utf-8.

Co trzeba zmienic, zeby znaki byly widoczne prawidlowo?

Ustawienia phpMyAdmina:
wersja: 2.6.0-pl3
język: Polish (utf-8)
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: latin2

Ustawienia bazy danych (z pliku my.ini):
wersja: 4.8.1-nt
default-character-set=latin2

Serwer WWW: Apache 2
AddDefaultCharset ISO-8859-2

php w wersji 5.0.3
pirat
jesli masz wysylajacy formularz w iso no to loozzz w bazie bedziesz mial krzaczki i w sumie tak ma byc bo potem wyciagajac dane z bazy znow MUSISZ JE MIEC...

w kodzie zrodlowym krzaczki i ISO to na stronie czysty tekst
w kodzie czysty tekt i ISO to na stronie bajzel
w kodzie czysty tekst i WINDWOS to na stronie czysto
w kodzie krzaczki i WINDOWS to na stronie syff

i musisz do tego dazyc aby z bazy wyciagal tekst juz z krzaczkami, w tym celu wysylane dane musza juz byc z krzaczkami inaczej to nie ma bata na denata worriedsmiley.gif
singollo
Problem polega na tym, ze do bazy (kiedy wykonuje zapytanie INSERT), to mam na 100% iso-8859-2... dopiero po wyciagnieciu cos sie kaszani (a moze podczas zapisu?)
Nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu - baza zawsze zapisywala w takim formacie, w jakim jej podalem, bez zadnych prob przekodowania
scanner
W bazie masz UTF-8 z tego co widzę.
Zaaplikuj to samo do HTML'a i ew. zrób dumpa bazy, po czym polskim programem Gżegżółka przekonwerttuj dumpa i zapodaj go spowrotem do bazy smile.gif
singollo
ech, to czeka mnie 100% rzezni... na szczescie od dosc dlugiego czasu pisze bez polskich znakow, wiec przynajmniej to mi bedzie oszczedzone winksmiley.jpg

Dzieki za pomoc
scanner
Cytat(singollo @ 2005-01-18 13:28:37)
na szczescie od dosc dlugiego czasu pisze bez polskich znakow

Zgiń, przepadnij maro nieczysta...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.