Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]2 małe problemy początkującego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wasiucionas
Witajcie zacząłem sobie pisać swój pierwszy skrypcik i napotkałem 2 problemy z którymi nie mogę się uporać. Zainstalowałem webserva,zapisałem plik z rozszerzeniem .php i kod do końca mi się nie kompiluje: Kod wygląda następująco:
Kod
<html>
<head>
</head>
<body>
<?php
echo '<p>Zamówienie przyjęte</p>';
?>
</body>
</html>

a w efekcie wyświetla mi się
Kod
Zamówienie przyjęte

'; ?>
Gdy usunę z kodu znaczniki <p> to tekst całkowicie jest niewidoczny w przeglądarce.

Drugi problem wygląda następująco: skrypt piszę w notepadzie++ gdy w formacie ustawiam aby zapisywał tekst jako UTF-8 to w przegladarce widnieje cały kod zamiast tekstu skompilowanego, lecz gdy ustawiam UTF-8(bez BOM) to nie mam polskich znaków.
viking
Zapisałeś plik jako .php i uruchamianiasz przez localhost? Serwer parsuje pliki PHP?
Nie ustawiłeś ani meta ani odpowiedniego nagłówka po stronie PHP. Jak skonfigurować serwer oraz kodowanie znajdziesz w mojej stopce.
emstawicki
Możliwe że przy zmianie kodowania na UTF-8 (bez BOM) zmieniają się znaki bezpośrednio w pliku.
Pamiętaj aby dla html też HTML Encoding (Character Sets)
IAmBoskiM
Eyeyey, a deklaracja DTD, czy jak to się nazywało?
  1. <!DOCTYPE html><!-- na poczatku pliku -->

To raz, a dwa nie masz ani jednego nagłówka meta!!! Nawet title nie masz!!!
  1. <!DOCTYPE html><!-- HTML 5 -->
  2. <meta charset="utf-8">
  3. <title>Tytuł strony</title>
  4. </head>
  5. <?php
  6. echo 'Zamówienie przyjęte' // w tym wypadku nawet średnik nie jest potrzebny, albo znacznik zamykajacy php sam go generuje, aczkolwiek jest to jednak dobre przyzwyczajenie je zawsze stawiać
  7. ?>
  8. </body>
  9. </html>

Eyeyey, swoją drogą, ty chyba nie otwierasz tego w przeglądarce tak jak pliki HTML, że sobie po prostu klikasz dwa razy na plik i ci się otwiera? Tak to nie działa. Wpisz sobie w adresie przegląrki po prostu localhost (ew. 127.0.0.1:port gdzie port to numer portu) i wtedy ci się wyświetli.

@Edit

Jeżeli używasz innej wersji HTML niż HTML 5, to deklaracja kodowania jaką ci podałem będzie działała tylko dla IE. Tu masz deklarację dla innych wersji:
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.