Prowadzę stronę encyklopedii piwa ( http://beer-o-pedia.lasypolskie.pl/doku.php ) opartą na Dokuwiki w wersji "Adora Belle" z 13-10-2012 (od razu zaznaczam, że nie mogę jej uaktualnić do najnowszej wersji, bo "rozjedzie mi się szablon, który został dostosowany pod tą wersję).
Ale przejdźmy do problemu.
Miałem na stronie licznik, który podawał ile jest stron z opisami w poszczególnych kategoriach (Piwa, Piwa domowe, Inne) ale musiałem go aktualizować ręcznie po każdej zmianie zawartości. Pomyślałem, że ilość plików w katalogu mógłby zliczać skrypt i taki skrypt znalazłem:
Po dostosowaniu do moich potrzeb skrypt wygląda tak:
//ścieżka do katalogu $sciezka = 'nazwa_katalogu'; //ustawienie domyślnej wartości licznika plików $licznikPlikow = 0; //otwarcie katalogu //przejście po elementach katalogu { //weryfikacja czy rzeczywiście dany element to plik { //zwiększenie licznika plików $licznikPlikow++; } } //zamknięcie katalogu //wyświetlenie komunikatu
Skrypt działa i wyświetla to o co mi chodzi:
$sciezka = 'data/pages/encyklopedia/piwa'; $licznikPiwa = 0; { { $licznikPiwa++; } } $sciezka = 'data/pages/encyklopedia/domowe'; $licznikDomowe = 0; { { $licznikDomowe++; } } $sciezka = 'data/pages/encyklopedia/inne'; $licznikInne = 0; { { $licznikInne++; } } $suma = $licznikPiwa + $licznikDomowe + $licznikInne;

Jak jednak spowodować, aby wartości aktualizowały się automatycznie po każdej zmianie zawartości dowolnego ze zliczanych katalogów?