Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: usuwanie plikow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gr0mek
pozna noca testowalem skrypt a ze bylem zaspany mocno to wstawilem zle ustawione prawa do tworzonego pliku a mianowicie 644. nie sadzilem ze to bedzie problem nawet. niestety okazalo sie ze nie moge usunac tych plikow (powierzchnia dyskowa jest na komercyjnym serwerze)
wlascicielem pliku jest www (oczywiste) ale niestety gdy stworzylem skrypt z sama funkcja unlink(plik) nie dal rady tego usunac a pojawil sie blad:

Warning: unlink(): SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 2025 is not allowed to access tmp/mini/mPIC02498.JPG owned by uid 80 in /home/np/www/t.php on line 2

IMHO skrypt ten powinien miec uid 80 i powinien poradzic sobie z usunieciem tym bardziej ze pisalem do admina serwerka i on mi powiedzial ze to powinno zadzialac .... czy on ze mnie robi glaba czy moze rzeczywiscie cos w tym jest, a moze sam niewiele o tym wie ?

czekam na jakas odpowiedz smile.gif milej nocy
dr_bonzo
Cytat
IMHO skrypt ten powinien miec uid 80

Nie, skrypt ma UID twojego unixowego usera czyli 2025. Sprawdz czy jestes ownerem katalogu w ktorym jest ten plik.
Ewentualnie usun plik recznie przez FTP lub SSH.
gr0mek
wiec tak:
ownerem katalogu jest www bo zostal zalozony poprzez skrypt ... prawa ma takie same jak i pliki ktore sa w nim czyli 644. nie moge tego usunac ani poprzez ftp'a ani poprzez shella poniewaz nie jestem uprawnionym uzytkownikiem do zrobienia tego. czy ja cos moge z tym zrobic czy powinien sie tym zajac admin ? .... i dlaczego skrypt ktory uruchamiam poprzez przegladarke nie ma uid=80 ? tylko jakis 2025
dr_bonzo
SAFE MODE:
Cytat
When safe_mode is on, php checks to see if the owner of the current script matches the owner of the file to be operated on by a file function or its directory. For example:

-rw-rw-r--    1 rasmus  rasmus      33 Jul  1 19:20 script.php
-rw-r--r--    1 root    root      1116 May 26 18:01 /etc/passwd

Tak wiec: twoj skrypt ma UID 2025, a plik ktory chcesz usunac ma UID 80.

Cytat
The script whose uid is 2025 is not allowed to access tmp/mini/mPIC02498.JPG

a co z chmodem do tego pliku, w jakim katalogu on sie znajduje? pod www/ czy w /tmp/...questionmark.gif?
gr0mek
wiec tak
katalog /home/np/www/tmp/mini/ ma takie prawa:
drwxr-xr-x 2 www default 512 Jan 16 18:10
pliki ktore sa w nim takie:
-rw-r--r-- 1 www default 19947 Jan 16 18:03

tak jak mowiles ze ownerem jest www czyli uid 80 ale ten katalog utworzyl mi skrypt wiec czemu nie moge tego katalogu usunac skryptem (raczej czemu uid'y sie roznia)?
dr_bonzo
katalog /home/np/www/tmp/mini/ ma takie prawa:
drwxr-xr-x 2 www default 512 Jan 16 18:10
-rw-r--r-- 1 www default 19947 Jan 16 18:03

1. Skrypt zostal stworzony przez ciebie unixowego usera nr 2025 -- wyslales go przez ftp lub stworzyles przez bedac zalogowanym przez ssh.
2. safe mode sprawdza czy UID skryptu (2025) jest takie same jak pliku na ktorym chcesz operowac (80), jesli sa taki same to pozwala na operacje
3. chcesz usunac plik /home/np/www/tmp/mini/mPIC02498.JPG?
usun recznie katalog www/ (UID 80) -- jestes ownerem /home/np/ wiec powinno sie dac to zrobic/

Potestowalem safe mode:
- jesli skryptem utworze katalog to nie moge w nim (za pom. skryptu) utworzyc/usunac pliku
- za to moge utwrzyc/usunac skryptem pplik/katalog w MOIM katalogu z modem 0777
gr0mek
zadam jeszcze raz i po raz ostatni pytanie smile.gif czy ja w takim razie moge te pliki i katalog w jakis sposob usunac czy moze zrobic to jedynie administrator? jesli moge to bardzo prosze o instrukcje krok po kroku bo probowalem juz wszystkiego chyba i wolalbym miec pewnosc ze robie wszystko dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.