Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Losowe wybieranie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
brekmar
Cze, mam problem, jestem poczatkujacym programista w php i nie wiem jak zrobic pewien skrypt. Otoz mam np: 10 liczb oznaczonych kolejno zmiennymi i chce zeby program mi wylosowal jedna z nich. Prosze o pomoc niech mi ktos napisze taki skrypt.
crash
rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(1, 10);
Kshyhoo
Jesteś początkującym programistą i na samym początku nabierasz złe nawyki! Zaproponuj jakieś rozwiązanie, przedstaw je i poproś o pomoc.
  1. <?php
  2. echo&#092;"Losowanie liczb losowo: \";
  3. #tablica zawierająca liczby
  4. $liczby = array(&#092;"0\", \"1\", \"2\", \"3\", \"4\", \"5\", \"6\", \"7\", \"8\", \"9\"); 
  5.  
  6. #inicjujemy generator liczb losowych 
  7. srand ((float) microtime() * 10000000); 
  8.  
  9. #wybieramy jedeną losową liczbę z tablicy 
  10. $liczby = $liczby[array_rand($liczby)]; 
  11.  
  12. #wyświetlamy losową liczbę 
  13. echo &#092;"[ $liczby ]\";
  14. ?>

Też jestem początkujący, ale staram sie myśleć...

P.S. jak brakuje Ci kasy, idziesz pod kościół, bo tak najłatwiej?
bela
Cytat
Forum zostało utworzone z myślą o wszystkich koderach php, ktorzy zajmują się tworzeniem klas, algorytmów i funkcji w php. Kilka zasad panujących na tym forum:

* umieszczamy tylko i wyłącznie kod swojego autorstwa
      * przed tematem dodajemy odpowiednie prefixy [ klasa ], [ funkcja ] lub [ algorytm ]
      * autor musi jasno okreslic do czego służy klasa, funkcja lub algorytm (nie wklejamy tylko kodu)
      * dobrym zwyczajem jest okomentowanie kodu według specyfikacji phpDocumentator
      * jeżeli autor uaktualnia swoj kod, powinien go przeedytowac w pierwszym poscie lub dodac nowy post z nowym zrodlem.
      * jedna klasa, algorytm, funkcja == 1 topik. Jezeli ktos chce dodac swoja wizje kodu prosze napisac nowy topik.

Propozycje zmian treści powyższego ogłoszenia proszę na PW.

gdzie jest moderator ?
kszychu
Miał przerwę na kawę. Dzięki bella_666.
----
Moderator usunął też zbędne posty. [ seaquest ]
Kuziu
Cytat(Kshyhoo @ 2005-01-19 14:19:39)
  1. <?php
  2. echo&#092;"Losowanie liczb losowo: \";
  3. #tablica zawierająca liczby
  4. $liczby = array(&#092;"0\", \"1\", \"2\", \"3\", \"4\", \"5\", \"6\", \"7\", \"8\", \"9\"); 
  5.  
  6. #inicjujemy generator liczb losowych 
  7. srand ((float) microtime() * 10000000); 
  8.  
  9. #wybieramy jedeną losową liczbę z tablicy 
  10. $liczby = $liczby[array_rand($liczby)]; 
  11.  
  12. #wyświetlamy losową liczbę 
  13. echo &#092;"[ $liczby ]\";
  14. ?>

A jak będziesz miał do wylosowania 1 liczbe z 10000 to będziesz wszystkie wpisywał do tablicy questionmark.gif
Kshyhoo
Cytat(Kuziu @ 2005-01-19 18:07:28)
A jak będziesz miał do wylosowania 1 liczbe z 10000 to będziesz wszystkie wpisywał do tablicy questionmark.gif

A czy była mowa o 10 liczbach, czy od 1 - 10000?
Gdyby było to liczby 12, 22, 56, 75, 99, 111, 156, 188, 199, 205, to co byś cwaniaku zrobił?
To nie miał być przedział, tylko dziesięć liczb!
Zamiast krytykować, napisz przykład.
Kuziu
Ale tu była mowa o 10 liczbach oznaczonych zmiennymi więc wystarczy wylosować 1-10 ... i cwaniaku nie trzeba robić tablicy
Kshyhoo
Ale nadal nie widzę żadnego przykładu z twojej strony!
Kuziu
bo został napisany przez crashu'a ?
Kshyhoo
To po cholere się wcinasz, skoro nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia (napisania)?
crash
To forum ma edukować i służyć jako pomoc przy rozwiązywaniu problemów, a nie do podwórkowych kłótni! Skończcie wreszcie!
hwao
Zamykam temat prosze rozwiazywac problemy prywanie pw albo gg czy cuś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.