Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Własne opcje w <select>
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mundeck
Chcę zrobić formularz z polem typu <select>, korzystyam z EntityType, żeby zaciągnąć dane do elementów <option>, ale chciałbym, aby dwa początkowe elementy były customowe, np. "-- wybierz opcję --" i "-- nowy --". Nie wiem jak to zrobić. Zastanawiam się nad modyfikacją "query_builder" tak żeby dołączyć tam jakiś wirtualny rekord czy coś w tym rodzaju, ale to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie. Myślalem też o tym, by zamienić EntityType na ChoiceType, ale wtedy nie widzę możliwości, aby zaciągnąć entity do pozostałych opcji. Rozważałem też, czy da się to dodać w Twigu, ale też jakoś nie widzę takiej opcji. Jedyne, co na razie potrafiłbym zrobić, to dołożenie tego przez jquery, ale to jest dość słaby pomysł.
kpt_lucek
W property choices możesz wstawić już pobrane opcje, więc możesz do nich dostawić customowy typ.

W praktyce nie wiem jak zadziała takowe rozwiązanie, bo nigdy nie testowałem, ale możliwość jest i może nakieruje Cię to na odpowiedź.
mundeck
OK, poradziłem sobie z tym za pomocą metody finishView(), która pozwala na dodanie własnych opcji. Z tym że tutaj zaczyna się nowy problem, bo co z tego, że mam opcję z value="new", skoro takiej wartości nie ma (to jest EntityType, a więc ma tylko id wzięte z bazy) i formularz nie przechodzi walidacji.
lukaskolista
Bo typ entity nie służy do dodawania własnych opcji. Jak chcesz zrobić dodawanie obiektów bdo bazy, to zrób do tego osobny formularz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.