Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pobieranie prowizji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bartek4175
Runda posiada 6 itemow:
0.03$
0.03$
0.10$
0.25$
0.03$
0.55$
Razem: 0.99$

Jak rozplanowac zapytanie aby jako prowizje pobrało mi itemy za x0.03centy? Prowizji biorę 10%
SmokAnalog
A możesz jakoś staranniej zadać to pytanie? Po pierwsze najpierw piszesz o 10-ciu itemach, a na liście masz 6 pozycji i sumę. Po drugie tylko przy jednym masz walutę - co to jest? Po trzecie, te pozycje się nie sumują do Twojego $0.99. Po czwarte, znak dolara amerykańskiego zapisuje się przed liczbą, a nie po (ale to akurat już czepianie się).
bartek4175
Cytat(SmokAnalog @ 29.10.2016, 23:24:00 ) *
A możesz jakoś staranniej zadać to pytanie? Po pierwsze najpierw piszesz o 10-ciu itemach, a na liście masz 6 pozycji i sumę. Po drugie tylko przy jednym masz walutę - co to jest? Po trzecie, te pozycje się nie sumują do Twojego $0.99. Po czwarte, znak dolara amerykańskiego zapisuje się przed liczbą, a nie po (ale to akurat już czepianie się).

Zaspany już jestem, dzięki za pokazanie błędów, edytowałem główny post :X
SmokAnalog
Dzięki za poprawienie, ale nadal nie rozumiem Twojego pytania. Podaj przykład co dokładnie chcesz obliczyć.
bartek4175
Mam przedmioty i chcę pobrać 10% prowizji ma pobrać równowartość 10% w jak najmniej przedmiotach
SmokAnalog
Cytat(bartek4175 @ 29.10.2016, 23:51:26 ) *
Mam przedmioty i chcę pobrać 10% prowizji ma pobrać równowartość 10% w jak najmniej przedmiotach

Mistrzem klarownego wyrażania myśli to Ty nie jesteś. Myślisz, że ktoś zrozumie o co Ci chodzi po tym pytaniu?
bartek4175
Cytat(SmokAnalog @ 30.10.2016, 00:27:17 ) *
Mistrzem klarownego wyrażania myśli to Ty nie jesteś. Myślisz, że ktoś zrozumie o co Ci chodzi po tym pytaniu?

Hmm...

Jest pula 1euro w 10 przedmiotach każdy po 10 centow
Prowizja = 10%
Jako prowizje ma pobrać przedmiot o równowartości 10% czyli 10 centów.
Pyton_000
Przefiltruj przedmiony które są <= od wymaganej prowizji np.twoje $0.10.
Potem posortuj malejąco.

W pętli odkładaj sobie wartości. Jeśli obecna wartość (na pocz. 0) + wartość z pętlki < od prowizji, dodajesz i lecisz dalej, jeśli > nie dodajesz i lecisz dalej, jeśli = dodajesz i przerywasz pętlę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.