Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Import danych z Excel do MySQL...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nawasaqi
Witam serdecznie mam takie pytanie bo nie mogę tego ogarnąć.... mam zaprojektowaną prostą bazę danych z relacjami.

[tabela_klient]
ID_klienta
Nazwa_klienta
Id_wojewodztwa
Id_powiatu

[tabela_wojewodztwa]
Id_wojewodztwa
Nazwa_wojewodztwa

[tabela_powiatu]
Id_powiatu
Nazwa_powiatu

I teraz mam plik Excel lub csv z danymi które chcę zaimportować do bazy. I teraz pytanie jak zaimportować do bazy wartości jeśli w pliku Excel, csv jest następująca struktura

Klient A; śląskie; cieszyński
Klient B; świętokrzyskie ; kielecki
Klient C; małopolskie; krakowski

Kurde kombinuje jak mogę i nie mam pomysłu jak wpisać te wartości z automatu ;( No mógłbym sobie najpierw uzupełnić tabele województwa i powiaty i potem w pliku importowanym pozamieniać na konkretne ID poprzez wyszukaj.pionowo ale nie o to mi chodzi chciałbym się dowiedzieć jak to można rozwiązać bez takich kombinacji... Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi...
rad11
Też kiedyś miałem taki plik csv i niestety ale musiałem pisać skrypt który po uzupełnia pierw tabele słownikowe(powiat, miasta, województwa), a potem uzupełni tabelę gdzie są relacje z tymi słownikami, wydaje mi się że nie ma innego wyjścia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.