Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]wiele tabel w 1 zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
olszam
Witam, z ciekawości chciałem się zapytać czy istnieje możliwość by w jednym zapytaniu wyświetlić kilka tabel, np. mamy tabelę a i b, które mają jakieś wartości a wynik po zapytaniu i zapisaniu do tablicy wyglądałby mniej więcej tak:
  1. $tablica = [
  2. 'tablicaA' => [0 => ['col1'=>1, 'col2'=>11, 'col3'=>111], 1 => ['col1'=>1, 'col2'=>11, 'col3'=>111], ...],
  3. 'tablicaB' => [0 => ['colx'=>1, 'coly'=>11, 'colz'=>111], 1 => ['col1'=>1, 'col2'=>11, 'col3'=>111], ...],
  4. .....
  5. ]

w php napisałem sobie taką prostą klasę, która zrobi jak w wyżej wymienionym przykładzie tylko ze muszę zrobić 2 zapytania lub więcej w przypadku większej ilości tabel.
phpamator
smile.gif

Samo zapytanie to chyba nie problem, jednak czy da się dane w taki sposób od siebie odseparować za jednym pociągnięciem ..... ?
Bardzo dobre pytanie olszam.
Niech się specjaliści wypowiedzą, też jestem ciekawy jak takie coś zrobić.
Zagłębiam się w temat od niedawna i często w moich przykładach potrzebuję pobierać dane z wielu tabel w jednym zapytaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.