Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP]live search
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
viamarimar
Witam. Na stronie:
https://silviomoreto.github.io/bootstrap-se...es/#live-search
Jest cos takiego jak wyszukiwarka w selecie jednoczesnie.
Wrzurzuacajac tam jakies dane z bazy zamiast tych standardowych (zalozmy ze jest ich np. 1000 jakis kategorii), lista bedzie bardzo duzo
Zalozmy Select * FROM cat;
Pytanie brzmi: Czy JQuery/JS czy inna technologia umozliwia jakos ingerencje w sql zeby zrobic cos na zasadzie LIMIT 5 ale tylko dla wizualizacji danych ale w rzeczywistosci, zeby wyszukiwarka mogla dalej korzystac z tych 1000 rekordow?

Gdy bedzie:
Select * FROM cat LIMIT 5; odrazu w zapytaniu to cale szukanie sprowadza sie do szukania w 5 wynikach,a to nie o to chodzi.
Ew czy ktos ma na to pomysl?
nospor
Proste zapytanie z podzapytaniem

1. SELECT * FROM (SELECT * FROM tabela WHERE costam) podsel LIMIT 5
viamarimar
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale :
-to zapytanie zwroci 5 rekordow OK , zalozmy ze mamy ORDER ASC czyli pierwsze alfabetycznie
-tylko po wpisaniu innej litery juz nie daje wyniku, czyli to rozwiazanie chyba tu nie pasuje?
  1. SELECT * FROM (SELECT * FROM categories) categories LIMIT 5
nospor
Albo ja czegos nie kumam albo ty. Tym razem stawiam na ciebie wink.gif

edit, a juz wiem o co ci chodzi.
LIVE SEARCH panie kolego to ma leciec ajaxem do bazy i stamtad pobierac wyniki dla kazdego zapytania.
A jaka chcesz bez ajax to musisz wpierw pobrac do js wszystkie dane i wtedy to bedzie sobie samo szukalo w js.
viamarimar
Sprawa jest taka, że chce tej dynamiczności(ajax) tylko nie wiem na którym etapie ajax pobiera zapytanie.
i czy da sie tu rozwiazac problem, ktory postawilem na poczatku Wizualizacja np. 5 rek , a praca na 1000 czy wiecej.

Jeśli dobrze cie rozumiem, to takie cos da sie rozwiazac tworzac wyrzukiwarke przy pomocy js? nie uzywajac ajax? chodz to troche sprzeczne, bo to tu sa dynamiczne zapytanai do servera itp.

Wydalwalo mi sie tylko po prostu ze da sie dopisac w js jakis kod ktory zmodyfikuje to ze nie beda pobierane wszystkie rekordy z bazy na raz.
nospor
Przyklad do ktorego dales linka nie zawiera ajax. On dziala na danych z html.
Musisz znalezc lib, ktory dziala na ajax. To co szukasz to sie nazywa AUTOCOMPLETE i pelno tego w necie.
Od jquery UI zaczynajac po
https://twitter.github.io/typeahead.js/examples/
konczac.

Masz tam ajaxy, i na stronie serwera odpalasz zapytanie ktore ci podalem.
viamarimar
http://dbrekalo.github.io/fastselect/

Jeszcze takie pytanko. W tej wersji jest cos takkiego ze jest np 10 rek i jest scroll. Raczej to nie kwestia ajax tylko cos z css, pytanie co?

Czy chodzi o overflow-y: scroll? tylko gdzie to nalezy dodac? W przypadku pierwszego przykladu zeby efekt byl taki sam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.