Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]fopen nie działa zapisywanie do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maraska
Robię tak

1. if (is_readable($file)) echo "plik można czytać";
  2. else echo "plik NIE można czytać";
  3. if (is_writable($file)) echo "do pliku można pisać";
  4. else echo "do pliku NIE można pisać";
  5.  
  6. echo $dane;
  7.  
  8. $handle = fopen($file, "a");
  9. fwrite($handle, $dane);
  10. fclose($handle);

Wynik echowania jest taki, że

-plik można czytać
-do pliku można pisać
- xxxxxxxxxx /przykładowy tekst z $dane

a w pliku pusto sad.gif

Co robię nie tak?
Niree
Włącz sobie wyświetlanie błędów, to się dowiesz tongue.gif
maraska
Cytat(Niree @ 16.12.2016, 03:25:06 ) *
Włącz sobie wyświetlanie błędów, to się dowiesz tongue.gif

Nic się nie dowiem bo nie ma błędów php
kapslokk
tongue.gif U mnie działa.

Cytat
Note: The results of this function are cached. See clearstatcache() for more details.

Spróbuj smile.gif Na pewno nie zaszkodzi.
Dodatkowo upewnij się, ze sprawdzasz odpowiedni plik smile.gif być może masz jakis drobny błąd w ścieżce do pliku i szukasz nie tam gdzie trzeba, a skrypt sobie stworzył plik w innej lokalizacji.
maraska
Cytat(kapslokk @ 16.12.2016, 09:38:30 ) *
tongue.gif U mnie działa.

Spróbuj smile.gif Na pewno nie zaszkodzi.
Dodatkowo upewnij się, ze sprawdzasz odpowiedni plik smile.gif być może masz jakis drobny błąd w ścieżce do pliku i szukasz nie tam gdzie trzeba, a skrypt sobie stworzył plik w innej lokalizacji.

error_reporting(E_ALL);
Ja to odpalam z konsoli więc bez powyższego by mi błędy wywaliło.
Plik wynikowy jest w tym samym katalogu co plik wykonawczy wiec nie ma błędu lokalizacji. Zresztą po to jest sprawdzanie czy plik można czytać i zapisywać, żeby nie było wątpliwości co do tego, że plik jest i ma dobre prawa zapisu.

I dalej nie wiem czemu nie działa.
kapslokk
Przeczytałeś w ogóle to co wstawiłem jako cytat?

Cytat
Plik wynikowy jest w tym samym katalogu co plik wykonawczy wiec nie ma błędu lokalizacji.

Czyli $file to np. "plik.txt" questionmark.gif czy jest tam jakis slash albo sciezka przed nazwa pliku?
Cytat
Zresztą po to jest sprawdzanie czy plik można czytać i zapisywać, żeby nie było wątpliwości co do tego, że plik jest i ma dobre prawa zapisu.

Super, tylko jeśli plik nie istnieje to te funkcje wywalą o tym informacje raz, a później skrypt i tak stworzy sobie plik i komunikaty będą wyświetlały, że wszystko jest ok.
maraska
Cytat(kapslokk @ 16.12.2016, 10:42:24 ) *
Przeczytałeś w ogóle to co wstawiłem jako cytat?

Czyli $file to np. "plik.txt" questionmark.gif czy jest tam jakis slash albo sciezka przed nazwa pliku?

Super, tylko jeśli plik nie istnieje to te funkcje wywalą o tym informacje raz, a później skrypt i tak stworzy sobie plik i komunikaty będą wyświetlały, że wszystko jest ok.

Dzięki za natchnienie. Potrzebna była pełna ścieżka do pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.