Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL][PHP]Hash'owanie hasła
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sewekk
Witam, otóż mój problem polega na tym że: stworzyłem rejestracje i tam hash'uje hasło które zostaje wysłane do bazy. Gdy użytkownik się loguje to jedyny błąd jaki mu wyskakuje to że hasło się nie zgadza. I tutaj tkwi mój problem. Sprawdziłem na przykładowym hash'owaniu hasła (znalazłem na necie jak ktoś to robi) i jemu to działało idealnie. No to spróbowałem przeanalizować czy nie mam błędów w kodzie, nie było. Postanowiłem skopiować kod z hash'owaniem i zmienić zmienne. Nadal nic nie działa. Czy ktoś mógłby mi pomóc ? Już się głowie na tym 3 dni....
Jeżeli to jest potrzebne to moje hash'owanie hasła wygląda tak:
  1. $haslo_hash = password_hash($haslo, PASSWORD_DEFAULT);

A sprawdzanie hasła:
  1. if(password_verify($haslo, $wiersz['haslo']));

Oczywiście logowanie do bazy przez php jest w porządku, wszystko działa.

Postanowiłem zrobić mały test. Zrobiłem tak że wpisywałem do bazy hasło bez hash'owania. No i tylko miał sprawdzać je ze sobą, porównać. Co się dzieje ? Test.1 Wpisałem login i hasło = działa. Test.2 Wpisałem login i złe hasło = przerzuciło mi do nowej strony i tam wyświetliło html bez elementów z bazy. Test.3 Wpisałem login i nie wpisałem hasła = stało się tak samo jak w Test.2 .(Co do if'a który sprawdza hasło ma przeciwny przypadek "else", który ma odrzucić użytkownika do strony głównej i wyświetlić komunikat o błędzie, ale tego nie robi. Jak zobaczyłem to co się dzieje ogarnęła mnie panika i nie wiem co robić. Sprawdzam kod, analizuje go. Ale osobiście nie widzę błędu. A To wszystko działa poprawnie.
Boshi
Jak już pokażesz kod rejestracji to będziemy myśleć, aktualnie nie ma nad czym wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.