Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z SDRAM
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ReeV
Może i temat wydaje się śmieszny i głupi ale niestety nie jestem geniuszem w dziedzinie podłączania sprzętu. Dzisiejszego dnia z oszczędności kupiłem sobie do mojego złoma 64 SDRAM (Kingston) PC133 DIMM CL3 . Wcześniej w sklepie komputerowym dołączano mi taką samą pamięć lecz nie byłem przy tym więc uznałem że ta powinna działać i z podłączeniem nie pownienem mieć problemu. Kupiłem a następnie podłączyłem/wetknełem ją w prawidłowe gniazdo oczywiście w prawidłowy sposób lecz niestety nie wiem co dalej bo pamięci nie wykrywa :-/ Trzeba coś zainstalować czy cuś?

Aha i jeszcze jedno. U mnie przy włączeniu kompa odrazu pojawia się ilość pamięci RAM nie 'podlicza' jej... Może to jest przyczyną. Proszę o pomoc bo niestety nie potrafię sobie z tym poradzić worriedsmiley.gif sad.gif
strife
Witam,

A poza tą pamięcią jaką masz inną? Spróbuj wyjąć tą co masz i wetknij ta co kupiłeś i zobacz czy ta pamięć wogóle działa.. Wiele osób ma problem z dobraniem odpowiedniej kości - szczególnie jeśli chodzi o stare pamięci, ja miałem podobny problem w nowym kopie gdy po włożeniu właśnie takiej samej kości nie chciało jej wykrywać, a chciałem dołożyć do aktualnego 256... Tyle że właśnie po wyjęciu 256 i włożeniu tej nowej zaczeła działać... Niewiem, ja też nie jestem specem od pamięci raczej...

I jeszcze jedno jaki masz bios? Może jego aktualizacja coś zmieni, ale nie polecam bo eee... ja mam trudne przejścia z Updatem... sad.gif

Pozdrawiam!
dr_bonzo
Proponuje zapytac na forum zajmujacym siesprzetem kompowym.
Vertical
Spróbuj docisnąć pamięć do gniazdka (może śmieszna rada ale mi już raz pomogła)
spenalzo
Ja powiem tylko tyle, że wkładanie pamięcie to jest czynność wg mnie najgorsza przy montażu całego komputera biggrin.gif
strife
Cytat(spenalzo @ 2005-02-02 20:28:49)
Ja powiem tylko tyle, że wkładanie pamięcie to jest czynność wg mnie najgorsza przy montażu całego komputera biggrin.gif

Fakt! Szczególnie jeśli jest to płyta główna pod P II - ja mam taką obudowę do niego (od nowości) że aby dodać RAM to trzeba wymontować twardy dysk bo zawadza... biggrin.gif

Gratuluje oczywiście ludzią wymyślającym takie cudowne rozwiązania...

Pozdrawiam!
crash
Eee gosze jest chyba zakładanie "świeżego" wiatraka/radiatora na procka. Trzeba siły, a jak się jej za dużo włoży to i może się udać procka zchrzanić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.