Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP][MySQL]Problem z kodowaniem po przeniesieniu strony na inny serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
designez
Hej mam taki problem i nie wiem gdzie jest przyczyna. Przenoszę stronę do innego dostawcy i wysypało się kodowanie zapytań mysqli z bazy i samych stałych tekstów na stronie. Jakieś nagłówki opisy
frontend - tu używam PDO i może 10 zapytań mysqli
backend - PDO używam do C. U. D. a sam R jest w mysqli.
Dodałem
  1. header("Access-Control-Allow-Origin: *");

i rozwiązało część błędów bo teksty dodane w kodzie prawie wszystkie wyświetlają się prawidłowo. Ale dane wyświetlane za pomocą mysqli już nie. Wcześniej dodane zostały rekordy na starej stronie nie było problemu.
Kodowanie bazy utf 8 polish ci

1. class DBi
  2. {
  3. public static $conn;
  4. }
  5.  
  6. DBi::$conn = new mysqli('localhost', 'XXXXXXXXX', 'XXXXXXXXXX', 'XXXXXXXXXX');
  7. DBi::$conn->query('SET NAMES utf-8');
  8.  

Może jakiś moduł jest zablokowany? Proszę o sugestie. Średnio chce mi się przerabiać wszystkie zapytania na PDO które o dziwo działa (frontend)
viking
Prawidłowym sposobem jest http://php.net/manual/en/mysqli.set-charset.php i bez myślnika.
designez
Kurcze dalej coś nie jest dobrze. Nie mam pomysłów bo to wszystko na innym serwerze działało. W bazie danych zapisane są dane prawidłowo. Na stronie głównej wyświetla się wszystko dobrze tam używam PDO.
Teoretycznie mogę przejść w backendzie na PDO ale stałe teksty jak menu które są wpisane na sztywno też się wysypało. Nie chcę dodawać jakiś znaków zastępczych. Pliki wysyłałem WIN SCP korzystam z niego od zawsze i nie miałem problemu.
Pamiętam że miałem

Nagłówki wyglądają tak
  1. Filtry zawężające wyniki

utf-8
  1. Z problemami, ale jednak dobiega końca budowa ul. Firmowej. Najpierw trudne warunki geologiczne, a później pogoda przeszkadzały w zakończeniu budowy ul. Firmowej. Inwestycja warta 1,813 mln złotych ma służyć czterem nowym inwestorom. Przy nowej ulicy realizowane będą projekty związane z produkcją,...

utf8
  1. Z problemami, ale jednak dobiega końca budowa ul. Firmowej. Najpierw trudne warunki geologiczne, a później pogoda przeszkadzały w zakończeniu budowy ul. Firmowej. Inwestycja warta 1,813 mln złotych ma służyć czterem nowym inwestorom. Przy nowej ulicy realizowane będą projekty związane z

utf-8 w podglądzie wygląda dobrze w PA wygląda kiepsko. Wkleiło się jako dobre znaki ale w podglądzie są krzaczki.
viking
https://prophp.pl/article/3/kodowanie_znakow_na_stronach_www

Wyeksportuj jakieś 2 rekordy i zobacz w zwykłym edytorze co to za kodowanie. Czy nie ma encji zamiast znaków. Jak wygląda definicja tabeli?
designez
Skontaktowałem się z administratorem serwera. Wymusili kodowanie utf8 w konfiguracji serwera i działa.
viking
A przeczytałeś ten artykuł? Wymusili więc dodali domyślny charset. Co powinieneś sam zrobić nagłówkami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.